NewYorkTimes: Kievul face planuri de evacuare în cazul în care pierde complet electricitatea

06 Noi 2022
NewYorkTimes: Kievul face planuri de evacuare în cazul în care pierde complet electricitatea

Regiunile ucrainene fac planuri de urgență în cazul în care pierd complet electricitatea, scrie NewYorkTimes.

În timp ce se străduiesc să mențină ceea ce a rămas dintr-o rețea de electricitate grav avariată de rachetele rusești, oficialii din capitala Ucrainei spun că au început să planifice o posibilitate cândva de neconceput: o întrerupere completă care ar necesita evacuarea celor aproximativ trei milioane de rezidenți rămași în oraș.

Situația este deja gravă, cu 40% din infrastructura energetică a Ucrainei avariată sau distrusă, încât muncitorii municipali din Kiev instalează peste 1.000 de adăposturi care pot fi dublate drept buncăre cu provizii și generatoare, în timp ce inginerii se grăbesc să încerce să repare electricitatea bombardată.

Pentru a încerca să împiedice rețeaua să se întrerupă complet, compania națională de energie din Ucraina a declarat sâmbătă că va impune întreruperi de curent în șapte regiuni.

Tensiunea uriașă asupra rețelei electrice a Ucrainei este rezultatul că Rusia vizează centralele electrice, liniile și substațiile din întreaga țară. Bombele rusești au adus noi suferințe asupra civililor ucraineni și au forțat oficialii să ia în calcul posibilitatea ca daune suplimentare să-i facă să nu poată furniza servicii de bază.

„Înțelegem că, dacă Rusia continuă astfel de atacuri, s-ar putea să ne pierdem întregul sistem electric”, a declarat Roman Tkachuk, directorul de securitate la Kiev, într-un interviu de vineri. „De aceea ne pregătim pentru o iarnă rece.”

Pe lângă cele peste 1.000 de „centre de rezistență”, autoritățile din oraș au dotat autovehiculele de urgență cu difuzoare în cazul în care sistemele de comunicații defectează și au demarat o campanie de informare a publicului despre punctele de evacuare.

Oficialii încearcă să găsească un echilibru delicat între a fi pregătiți și a încerca să nu declanșeze panica. După ultimul val de bombardamente de luni, pompele care conduc apa curentă în Kiev au eșuat, trimițând locuitorii la fântâni vechi de piatră pentru a umple ulcioare pentru băut, spălat și gătit.

În cursa dintre efortul Kremlinului de a distruge infrastructura și lupta Ucrainei pentru reconstrucție, Moscova are un avantaj. Deși Ucraina s-a îmbunătățit la doborârea dronelor de atac, procentul mic care trec poate provoca daune mari.

Luni, Ucraina a doborât 44 din 55 de rachete de croazieră care vizau rețeaua energetică. Dar unele au lovit centrale electrice și stații cheie, inclusiv o substație care aduce energie electrică în capitală. Aproximativ 350.000 de case și-au pierdut imediat curentul.

Vineri, o rachetă rusă a lovit o instalație condusă de distribuitorul care aduce energie de la rețea în casele oamenilor. A fost a 12-a instalație energetică lovită în ultima lună, a spus compania.

Cel puțin pentru moment, nu au existat indicii că un număr mare de civili ar fi fugit de la Kiev, a spus Tkachuk. Dar asta s-ar putea schimba rapid dacă s-ar întrerupe curentul orașului.

„Dacă nu există curent, nu va fi apă și nici canalizare”, a spus el. „De aceea, în prezent, guvernul și administrația orașului iau toate măsurile posibile pentru a ne proteja sistemul de alimentare cu energie.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră