NewYorkTimes: În timp ce locuitorii din Gaza caută hrană și apă, Hamas deține un depozit bogat de provizii, spun oficialii arabi și occidentali

28 Oct 2023
NewYorkTimes: În timp ce locuitorii din Gaza caută hrană și apă, Hamas deține un depozit bogat de provizii, spun oficialii arabi și occidentali

Hamas a petrecut ani de zile depozitând combustibil, alimente și medicamente de care populația are nevoie disperată, precum și muniție și arme, în tunelurile pe care le-a făcut sub Gaza, scrie New York Times.

Pe măsură ce proviziile pentru aproape toate nevoile umane de bază se scad în Gaza, un grup din enclava asediată rămâne bine aprovizionat: Hamas.

Oficialii arabi și occidentali spun că afirmațiile israeliene conform căreia Hamas ar stoca provizii, inclusiv alimente și combustibil, sunt substanțiale. Hamas, spun ei, a petrecut ani de zile construind zeci de kilometri de tuneluri sub bandă unde a adunat practic tot ce este necesar pentru o luptă îndelungată. Este o realitate cu care Israelul s-ar putea confrunta în curând dacă își va îndeplini amenințarea de a invada Gaza.

Hamas are sute de mii de galoane de combustibil pentru vehicule și rachete; depozite de muniție, explozibili și materiale pentru a face mai multe arme; și stocuri de alimente, apă și medicamente, au spus oficialii. Un înalt oficial libanez a declarat că Hamas, care este estimat la 35.000 și 40.000 de persoane, a avut suficientă aprovizionare pentru a continua să lupte timp de trei până la patru luni fără aprovizionare.

Unul dintre cei patru ostatici israelieni eliberați de Hamas a descris chiar și grupul care oferă prizonierilor medicamente, șampon și produse de igienă feminină. Se spune că toate sunt acum extraordinar de rare în Gaza la mai bine de două săptămâni după ce Israelul, ajutat de Egipt, a impus ceea ce a numit o blocada „completă” în urma atacului grupării teroriste din 7 octombrie.

Oficialii arabi și occidentali care au descris situația aprovizionării Hamas au vorbit cu toții sub condiția anonimatului, deoarece dezvăluiau informații culese din surse umane, interceptări de comunicații și alte fluxuri de informații. Stocurile sunt de obicei ținute sub pământ, au spus aceștia și au avertizat că detaliile precise despre proviziile Hamas sunt dificil de găsit.

În timp ce blocada i-a lăsat pe cei aproximativ 2 milioane de oameni din Gaza cu puțină hrană și apă pe care o adună, capacitatea Hamas de a lupta încă nu pare să fi început să degradeze. Grupul a lansat sute de rachete asupra Israelului de la începutul blocadei și a respins incursiunile preliminare israeliene în enclavă.

Situația aprovizionării vorbește despre relativa sofisticare a Hamas ca forță de luptă - o axiomă printre profesioniștii militari este că, în timp ce amatorii vorbesc despre tactică, profesioniștii vorbesc despre logistică. Cu toate acestea, în condițiile în care locuitorii din Gaza se confruntă cu o catastrofă umanitară, stocurile Hamas ridică întrebări cu privire la responsabilitatea, dacă există, față de populația civilă.

Istoria abundă de armate bine aprovizionate care luptă pe linia frontului, în timp ce pe frontul intern era foamete. Germanii, de exemplu, au îndurat ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „Iarna Napului” în apogeul Primului Război Mondial, chiar dacă armatele Kaiserului erau bine asigurate. În cele din urmă au pierdut și Imperiul German a căzut.

Hamas a spus puțin despre situația sa de aprovizionare – combatanții o fac rar – dar guvernul pe care îl conduce în Gaza spune că are un stoc de combustibil de urgență care se epuizează rapid. „Spitalele, ambulanțele și mașinile pompierilor și camioanele de apărare civilă au folosit depozitul de combustibil de urgență al guvernului”, a spus Salama Marouf, care conduce biroul de presă al guvernului din Gaza.

Dar acele stocuri de combustibil sunt separate și mult mai mici decât cele 211.000 până la 264.000 de galoane de benzină și motorină pe care armata israeliană spune că Hamas le are la îndemână.

Combustibilul a căpătat o importanță tot mai mare în ultimele zile. Israelul a refuzat până acum să permită livrarea oricărui combustibil în Gaza, chiar dacă alte ajutoare încep să scadă, lăsând o mare parte din enclavă fără electricitate pentru a alimenta spitalele, a desaliniza sau pompa apă, a incendia cuptoarele brutarilor și a rula servicii de internet și de telefonie mobilă. . Organizația Națiunilor Unite, care se ocupă de cea mai mare parte a activității de ajutor umanitar în Gaza, a declarat joi că „aproape și-a epuizat rezervele de combustibil și a început să-și reducă semnificativ operațiunile”.

Întrebat despre situație, Lt. Col. Jonathan Conricus, un purtător de cuvânt al armatei israeliene, le-a spus reporterilor că, dacă locuitorii din Gaza sau Națiunile Unite au nevoie de combustibil, ar trebui să-l ia de la Hamas.

„Hamas are combustibil, dar are priorități diferite – să asigure ventilație și aer pentru sistemul său de tunel, pentru tragerea de rachete, comandă și control”, a spus el joi.

Nici oficialii arabi, nici cei occidentali nu au oferit nicăieri estimări atât de detaliate precum pretind israelienii. Și, cu doar un strop de ajutor care începe să ajungă în Gaza, Hamas nu pare să-și umple magazinele, au spus aceștia.

„Dar sunt foarte atenți în a folosi ceea ce au, deoarece îl vor folosi pentru perioade lungi de timp”, a spus Samir Ghattas, un analist strategic egiptean care monitorizează îndeaproape Gaza.

Cu siguranță, acesta pare să fie și cazul alimentelor. Yocheved Lifshitz, 85 de ani, un ostatic eliberat, a spus că, în timp ce era în captivitate, a mâncat aceeași masă pe care luptătorii Hamas o mănâncă în fiecare zi: pâine pita cu două feluri de brânză și castraveți.

Ghattas a spus că există șanse mici ca Hamas să fie dispus să ofere alimente sau orice alte tipuri de provizii pentru a ajuta civilii. „Mișcării Hamas îi pasă doar de mișcarea Hamas”, a spus el. "Civilii din Gaza nu înseamnă absolut nimic pentru Hamas”.

Hamas a devenit expert în a-și fabrica propriile arme în buncăre subterane și a le proteja de sistemele avansate de supraveghere ale Israelului, a spus oficialul libanez. Așa că rutele de contrabandă pe care se baza cândva Hamas, printr-o rețea complicată de tuneluri către Egipt, au devenit mai puțin relevante. Hamas a strâns, de asemenea, bani prin impozitarea populației palestiniene care locuiește în Gaza, făcând sprijinul extern mai puțin relevant decât înainte.

Alte stiri din Externe

Ultima oră