Informațiile secrete expuse pe site-urile de socializare arată că serviciile de informații americane își spionează aliații importanți, scrie New York Times
Documentele divulgate de la Pentagon dezvăluie cât de adânc au pătruns Statele Unite în serviciile de securitate și informații ale Rusiei, demonstrând capacitatea Washingtonului de a avertiza Ucraina cu privire la atacurile planificate și oferind o evaluare a puterii mașinii de război a Moscovei.
Documentele prezintă o armată rusă obosită care se luptă în războiul din Ucraina și un aparat militar profund compromis. Acestea conțin avertismente zilnice în timp real către agențiile de informații americane cu privire la momentul atacurilor Moscovei și chiar la țintele sale specifice. O astfel de informație a permis Statelor Unite să transmită Ucrainei informații cruciale despre cum să se apere.
Scurgerea, a cărei sursă rămâne necunoscută, dezvăluie, de asemenea, evaluarea americană a unei armate ucrainene care se află ea însăși într-o situație dificilă. Materialul scurs, de la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie, dar găsit pe site-urile de socializare în ultimele zile, evidențiază deficitul critic de muniție de apărare aeriană și discută despre câștigurile pe care le obțin trupele ruse în jurul orașului de est Bakhmut.
Rapoartele de informații par să indice că Statele Unite spionează și pe cei mai mari lideri militari și politici ai Ucrainei, o reflectare a luptei Washingtonului de a obține o imagine clară asupra strategiilor de luptă ale Ucrainei.
Noile documente par să arate că înțelegerea de către America a planificării rusești rămâne extinsă și că Statele Unite sunt capabile să-și avertizeze aliații cu privire la viitoarele operațiuni ale Moscovei.
Materialul întărește o idee pe care oficialii serviciilor de informații au recunoscut-o de mult timp: Statele Unite au o înțelegere mai clară a operațiunilor militare rusești decât a planificării ucrainene. Colectarea de informații este adesea dificilă și uneori greșită, dar tezaurul de documente oferă poate cea mai completă imagine de până acum a funcționării interioare a celui mai mare război terestru din Europa din ultimele decenii.
Scurgerea are potențialul de a provoca un prejudiciu real efortului de război al Ucrainei prin dezvăluirea agențiiore ruse despre care Statele Unite știu cele mai multe lucruri, oferind Moscovei o oportunitate potențială de a întrerupe sursele de informații. Actualii și foștii oficiali spun că este prea devreme pentru a ști amploarea pagubelor, dar dacă Rusia este capabilă să stabilească modul în care Statele Unite își colectează informațiile și întrerupe acest flux, ar putea avea un efect asupra câmpului de luptă din Ucraina.
Scurgerea a complicat deja relațiile cu țările aliate și a ridicat îndoieli cu privire la capacitatea Americii de a-și păstra secretele. După ce a examinat documentele, un oficial înalt al serviciilor secrete occidentale a spus că eliberarea materialului a fost dureroasă și a sugerat că ar putea reduce schimbul de informații. Pentru ca diverse agenții să-și furnizeze materiale reciproc, a spus oficialul, este nevoie de încredere și asigurări că anumite informații sensibile vor fi păstrate secrete.
Documentele ar putea afecta, de asemenea, relațiile diplomatice în alte moduri. Documentele de informații recent dezvăluite arată, de asemenea, că Statele Unite nu spionează doar Rusia, ci și pe aliații săi. Deși acest lucru cu greu îi va surprinde pe oficialii acelor țări, a face publice astfel de interceptări îngreunează întotdeauna relațiile cu parteneri cheie, cum ar fi Coreea de Sud, al cărei ajutor este necesar pentru a furniza armament Ucrainei.
Reprezentantul Mike Gallagher, republican din Wisconsin și membru al Comitetului de Informații al Camerei, a declarat că se așteaptă ca oficialii administrației Biden să informeze parlamentarii cu privire la această chestiune când Congresul va reveni în sesiune săptămâna viitoare.
„Se pare că este o problemă masivă de contrainformații, faptul că acest depozit de documente a fost scurs”, a spus el. „Vorbim despre lucruri care ar putea afecta securitatea noastră națională și C.I.A. eforturi în Europa și în întreaga lume.”
Analiştii spun că dimensiunea tezaurului este probabil de aproximativ 100 de pagini. Reporterii de la The New York Times au revizuit mai mult de 50 dintre aceste pagini.
Documentele au apărut online ca fotografii făcute în grabă ale unor bucăți de hârtie așezate deasupra a ceea ce pare a fi o revistă de vânătoare. Foștii oficiali care au examinat materialul spun că pare probabil ca un briefing clasificat să fi fost pliat, pus într-un buzunar, apoi scos dintr-o zonă sigură pentru a fi fotografiat.
Înalți oficiali americani au declarat că o anchetă, lansată vineri de Biroul Federal de Investigații, va încerca să se miște rapid pentru a determina sursa scurgerii. Oficialii au recunoscut că documentele par a fi informații legitime și informații operaționale compilate de Statul Major Comun al Pentagonului, folosind rapoarte de la comunitatea de informații a guvernului, dar că cel puțin unul a fost modificat față de original la un moment dat.
Un înalt oficial american a numit scurgerea „o încălcare masivă a informațiilor”, agravată deoarece arată Rusiei cât de adânc au reușit agenții de informații americani să intre în aparatul militar rus. Oficialii din cadrul guvernului SUA cu autorizație de securitate primesc adesea astfel de documente prin e-mailuri zilnice, a spus un oficial, iar acele e-mailuri ar putea fi apoi transmise automat altor persoane.
Un alt oficial înalt american a spus că găsirea sursei inițiale a scurgerii ar putea fi dificilă, deoarece sute, dacă nu mii, de oficiali militari și alți oficiali guvernamentali americani au autorizațiile de securitate necesare pentru a avea acces la documente. Oficialul a spus că Pentagonul a instituit proceduri în ultimele zile pentru a „bloca” distribuirea documentelor de informare extrem de sensibile.
O mare parte din informațiile din documentele cu dezvăluiri publice pe care le-au făcut oficialii, dar în multe cazuri conține mai multe detalii. Un document raportează că rușii au suferit între 189.500 și 223.000 de victime, inclusiv până la 43.000 uciși în acțiune. Oficialii americani au estimat anterior pierderile rusești la aproximativ 200.000 de soldați. Deși oficialii americani sunt mai circumspecți în a descrie pierderile ucrainene, ei au spus că au fost aproximativ 100.000. Documentul divulgat spune că, până în februarie, Ucraina a suferit între 124.500 și 131.000 de victime, cu până la 17.500 uciși în acțiune.
Oficialii serviciilor de informații au insistat în mod repetat că numărul victimelor lor este oferit cu „încredere scăzută”, ceea ce înseamnă că sunt în cel mai bun caz estimări aproximative. Documentul notează, de asemenea, evaluarea scăzută a încrederii și mai spune că Statele Unite încearcă să revizuiască modul în care evaluează puterea de luptă a armatei ruse și capacitatea acesteia de a susține operațiuni viitoare.
Documentele arată că aproape fiecare serviciu de securitate rus pare pătruns într-un fel de Statele Unite. De exemplu, o intrare, marcată ca „top secret”, discută planurile Statului Major rus de a contracara tancurile pe care țările NATO le-au furnizat Ucrainei, inclusiv crearea diferitelor „zone de foc” și începerea antrenamentelor soldaților ruși cu privire la vulnerabilitățile diferitelor tancuri aliate.
Oficialii ucraineni continuă să insiste că documentele sunt modificate sau falsificate. Într-o declarație la Telegram, Mykhailo Podolyak, un consilier al președintelui ucrainean, a spus că scurgerile au fost menite să semene neîncrederea între partenerii Ucrainei.
O altă intrare vorbește despre o campanie de informare planificată de G.R.U., unitatea de informații militare a Rusiei, în Africa, care încearcă să modeleze opinia publică împotriva Statelor Unite și „promovarea politicii externe a Rusiei”.
În timp ce unele dintre documentele de informații oferă analize și avertismente ample cu privire la planurile rusești, altele sunt genul de informații acționabile pe care Ucraina le-ar putea folosi pentru a se apăra. O intrare vorbește despre formularea de către Ministerul rus al Apărării a planurilor de a efectua lovituri cu rachete asupra forțelor Ucrainei în anumite locuri din Odesa și Mykolaiv pe 3 martie, un atac despre care agențiile de informații americane credeau că va fi conceput pentru a distruge o zonă de depozitare a dronelor și pentru a ucide soldați ucraineni.
La sfârșitul lunii martie, Rusia a susținut că a distrus un hangar care conținea drone ucrainene lângă Odesa. De asemenea, la sfârșitul lunii martie, analiștii militari independenți au declarat că Rusia a atacat Mykolaiv și alte orașe ucrainene.. Nu este clar dacă avertismentele oferite de Statele Unite au permis ucrainenilor să ia măsuri pentru a atenua daunele cauzate de atacuri.
Încă o altă intrare discută un raport în februarie difuzat de Centrul de Comandă a Apărării Naționale al Rusiei despre „capacitatea de luptă redusă” a forțelor ruse din estul Ucrainei.
În timp ce documentele au fost compilate de Statul Major Comun al Pentagonului, ele conțin informații de la multe agenții, inclusiv Agenția Națională de Securitate, Biroul de Informații și Cercetare al Departamentului de Stat și Agenția Centrală de Informații. Unele dintre materiale sunt etichetate ca fiind colectate în temeiul Legii de Supraveghere a Informațiilor Externe sau FISA, remarcându-se că distribuirea ulterioară a acestuia nu este permisă fără permisiunea procurorului general.
O secțiune a documentelor este clasificată ca provenind de la o actualizare zilnică de informații C.I.A. . Materialul din acea secțiune dezvăluie nu doar pe cine spionează C.I.A. dar câteva detalii despre cum. Un raport de informații, de exemplu, demonstrează că C.I.A. folosește comunicațiile interceptate pentru a spiona discuțiile din interiorul Ministerului Apărării al Rusiei.
Documentele dezvăluie că serviciile de informații americane nu numai că spionează rușii, ci îi ascultă și pe aliați importanți.
În paginile postate online, există cel puțin două discuții despre dezbaterile interne ale Coreei de Sud cu privire la acordarea obuzelor de artilerie americană pentru a fi folosite în Ucraina, încălcând politica Seulului privind acordarea de ajutor letal. O secțiune a documentelor arată că oficialii sud-coreeni erau îngrijorați că președintele Biden îl va suna pe președintele Coreei de Sud, făcând presiuni pe Seul să livreze mărfurile.
O altă secțiune a documentelor, de la C.I.A., este mai explicită despre modul în care Statele Unite au aflat despre deliberările din Coreea de Sud, menționând că informația provine dintr-un „raport de informații despre semnale”, un termen pe care agențiile de spionaj îl folosesc pentru orice fel de comunicații interceptate de la apeluri telefonice către mesaje electronice.
O altă evaluare C.I.A. bazată pe interceptări, a raportat că, până la jumătatea lunii februarie, liderii înalți ai Mossad-ului, agenția de spionaj a Israelului, au susținut ca oficialii Mossad și cetățenii israelieni să protesteze împotriva reformelor judiciare propuse de noul guvern al Israelului. Înalți oficiali israelieni din apărare au negat concluziile evaluării, iar The New York Times nu a putut să le verifice în mod independent.
Schimbările propuse au generat proteste publice masive și l-au determinat pe premierul Benjamin Netanyahu să amâne propunerea.
Prima tranșă de documente părea să fi fost postată la începutul lunii martie pe Discord, o platformă de chat pe rețelele de socializare populară printre jucătorii video, potrivit Aric Toler, analist la Bellingcat, site-ul olandez de investigații.
Discord a crescut în popularitate în timpul pandemiei și a devenit un centru de socializare pentru tineri și pentru iubitorii de muzică, fanii anime-ului și pasionații de criptomonede pentru a discuta despre pasiunile lor în comunitățile cunoscute sub numele de servere. Până la sfârșitul anului 2021, platforma avea peste 150 de milioane de utilizatori activi în fiecare lună.
Serverele Discord sunt, în esență, camere de chat, unde oamenii își pot discuta despre hobby-urile și își pot trimite mesaje sau pot participa la apeluri audio. Unele servere sunt publice și conțin mii de persoane, în timp ce altele sunt doar pe invitație. Această configurație a permis Discord să prospere, dar a făcut ca compania să se confrunte de-a lungul anilor cu probleme cu conținutul dăunător.
Unele dintre documente au fost apoi repostate în săptămânile următoare pe alte platforme de socializare, inclusiv 4chan, un mesaj anonim, marginal, dar au câștigat o atenție mult mai largă doar când au apărut în ultimele zile pe Twitter și Telegram, au spus analiștii.
Sâmbătă, imaginile multor documente erau încă disponibile pe Twitter. În timp ce platforma de socializare în trecut ar fi putut lua măsuri pentru a elimina materialul, conform regulilor care interziceau distribuirea de materiale piratate, Elon Musk, proprietarul Twitter, a părut să indice într-o postare pe Twitter de joi că nu va șterge materialul.
Les États-Unis et l'OTAN ne cessent d'affirmer qu'ils ne participent pas au conflit entre l'Ukraine et la Russie, alors que des documents classifiés racontent une histoire bien différente : https://t.co/RfSmmNkQtY
— Rikard René ???????????????? (@RikardRene) April 8, 2023