Noi documente clasificate americane apar pe rețelele de socializare: este doar „vârful aisbergului” spun specialiștii

08 Apr 2023
Noi documente clasificate americane apar pe rețelele de socializare: este doar „vârful aisbergului” spun specialiștii

Noi documente clasificate care par să conțină informații sensibile ale SUA despre Ucraina, China sau Orientul Mijlociu au fost publicate vineri pe rețelele de socializare, relatează The New York TimesPrin amploarea sa – este vorba de o sută de documente – și prin sensibilitatea documentelor, această „scurgere” ar putea fi extrem de nocivă, estimează cotidianul, citând membri ai administrației americane. Un oficial de informații a vorbit despre un „coșmar pentru cei cinci ochi”, format din Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă și Canada, care își împărtășesc informațiile.

Un nou lot de documente clasificate care par să detalieze secretele securității naționale americane, de la Ucraina până la Orientul Mijlociu până în China, a apărut vineri pe site-urile de socializare, alarmând Pentagonul și adăugând tulburări unei situații care părea să fi îngrijorat administrația Biden.

Amploarea scurgerii – analiștii spun că s-ar fi putut obține mai mult de 100 de documente – împreună cu sensibilitatea documentelor în sine, ar putea fi extrem de dăunătoare, au spus oficialii americani. Un oficial înalt al serviciilor de informații a numit scurgerea „un coșmar pentru cei cinci ochi”, într-o referire la Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă și Canada, așa-numitele națiuni Five Eyes, care împărtășesc în general informații.

Cele mai recente documente au fost găsite pe Twitter și alte site-uri vineri, la o zi după ce oficiali înalți ai administrației Biden au declarat că investighează o potențială scurgere de planuri de război ucrainene clasificate, includ o evaluare alarmantă a capacităților de apărare aeriană slăbite ale Ucrainei. Un diapozitiv, datat 23 februarie, este etichetat „Secret/NoForn”, ceea ce înseamnă că nu a fost menit să fie partajat cu țări străine.

Departamentul de Justiție a declarat că a deschis o investigație asupra scurgerilor de informații și că a comunicat cu Departamentul Apărării, dar a refuzat să comenteze în continuare.

Mick Mulroy, un fost oficial înalt al Pentagonului, a declarat că scurgerea documentelor clasificate reprezintă „o încălcare semnificativă a securității” care ar putea împiedica planificarea militară ucraineană. „Deoarece multe dintre acestea erau imagini cu documente, se pare că a fost o scurgere deliberată făcută de cineva care a dorit să dăuneze eforturilor Ucrainei, SUA și NATO”, a spus el.

Un analist a descris ceea ce a apărut până acum drept „vârful aisbergului”.

Vineri, oficiali înalți de securitate națională care s-au ocupat de scurgerea inițială au spus că a apărut o nouă îngrijorare: au fost acele informații singurele informații care au fost scurse?

Până vineri după-amiază, au primit răspunsul. Chiar și în timp ce oficialii de la Pentagon și agențiile de securitate națională investigau sursa documentelor care au apărut pe Twitter și pe Telegram, un altul a apărut pe 4chan, un forum de mesaje anonim. Documentul 4chan este o hartă care pretinde să arate starea războiului din orașul Bakhmut din estul ucrainean, scena unei bătălii aprige, de luni de zile.

Dar documentele scurse par să depășească materialul foarte clasificat privind planurile de război ale Ucrainei. Analiștii de securitate care au examinat documentele care apar pe rețelele de socializare spun că documentele includ și diapozitive sensibile despre China, teatrul militar din Indo-Pacific, Orientul Mijlociu și terorism.

Pentagonul a spus într-o declarație joi că Departamentul Apărării anchetează. Vineri, pe măsură ce dezvăluirile s-au extins, oficialii departamentului au spus că nu au nimic de adăugat. Dar în mod privat, oficialii din mai multe agenții de securitate națională au recunoscut atât o graba de a găsi sursa scurgerilor, cât și un potențial pentru ceea ce un oficial a spus că ar putea fi o picurare constantă de informații clasificate postate pe site-uri.

Documentele privind armata ucraineană apar ca fotografii cu diagrame cu livrările anticipate de arme, forțele trupelor și batalioanelor și alte planuri. Oficialii Pentagonului recunosc că sunt documente legitime ale Departamentului Apărării, dar copiile par să fi fost modificate în anumite părți față de formatul lor original. Versiunile modificate, de exemplu, supraestimează estimările americane ale morților din război ucraineni și subestimează estimările trupelor ruse ucise.

Vineri, oficiali ucraineni și bloggeri ruși pro-război au sugerat că scurgerea a făcut parte dintr-un efort de dezinformare al celeilalte părți, programat pentru a influența posibila ofensivă de primăvară a Ucrainei de a revendica teritoriul din estul și sudul țării.

Un înalt oficial ucrainean a spus că scurgerea părea a fi un truc rusesc pentru a discredita o contraofensivă. Iar bloggerii ruși au avertizat să nu aibă încredere în orice informație, despre care un blogger a spus că ar putea fi opera „informațiilor occidentale pentru a induce în eroare comanda noastră”.

În spatele ușilor închise, oficialii de securitate națională dezamăgiți încercau să-l găsească pe vinovat. Un oficial a spus că este probabil ca documentele să nu provină de la oficiali ucraineni, deoarece aceștia nu au avut acces la planurile specifice, care poartă amprenta birourilor Statului Major Comun al Pentagonului. Un al doilea oficial a spus că determinarea modului în care au fost scurse documentele va începe cu identificarea oficialilor care au avut acces la ele.

Prima tranșă de documente părea să fi fost postată la începutul lunii martie pe Discord, o platformă de chat pe rețelele de socializare populară printre jucătorii video, potrivit Aric Toler, analist la Bellingcat, site-ul olandez de investigații.

În Ucraina, locotenent-colonelul Yurii Bereza, un comandant de batalion al Gărzii Naționale a Ucrainei, ale cărui forțe au luptat în estul țării în ultimele luni, a ignorat vestea despre scurgere.

El a menționat că războiul informațional a devenit atât de intens încât „nu mai putem determina unde este adevărul și unde este minciuna”.

„Suntem în acel stadiu al războiului în care războiul informațional este uneori chiar mai important decât ciocnirile fizice directe de pe front”, a spus colonelul Bereza.

Un soldat din unitatea sa, Maksym, nu a auzit încă vestea. „Avem multe din propriile noastre probleme și cu această scurgere nu am cuvinte”, a spus el furios.

Experții au spus că este dificil să tragem concluzii despre cine a difuzat informațiile și de ce.

Kyle Walter, șeful de cercetare la Logically, o firmă britanică care urmărește dezinformarea, a spus că multe voci proeminente de pe canalele rusești Telegram numesc fotografia originală, aparent nemodificată, care arată victimele rusești și ucrainene o operațiune de „influență occidentală”.

„Ei cred că fotografia reală needitată în care arată un număr mare de pierderi rusești și un număr relativ scăzut de pierderi ucrainene este o încercare de a insufla un moral slab în Rusia și forțele ruse”, a spus domnul Walter.

Jonathan Teubner, directorul executiv al FilterLabs AI, care urmărește mesajele din Rusia, a declarat că, în timp ce vocile pro-Kremlin spuneau că scurgerea a fost o campanie de dezinformare americană sau ucraineană, analistul său principal a crezut că ar putea fi o operațiune rusă menită să semene neîncrederea între Washington și Kiev.

Fotografia manipulată care arată un număr mai mic de victime pentru Rusia și un număr mai mare pentru Ucraina, decât cifrele raportate, a fost discutată mult mai frecvent în rețelele de socializare orientate spre Occident decât în platformele axate pe Rusia, a spus domnul Walter.

A fost o tactică frecventă de dezinformare a Rusiei de a modifica documente furate, inclusiv unele despre care se presupune că au fost scurse de la guvernul ucrainean, a spus domnul Walter. Dar pentru că guvernul Ucrainei a respins aceste documente ca fiind modificate sau în afara contextului, ele, în general, nu câștigă prea multă tracțiune, a adăugat el.

„Există o mulțime de exemple de documente scurse care sunt folosite în campanii de propagandă și în special în ceea ce privește dezinformarea”, a spus domnul Walter. Dar ce se întâmplă cu aceste documente americane, a adăugat el, „este încă destul de neclar în acest moment”.

Războiul din Ucraina, a spus domnul Walter, a avut mai multe scurgeri de documente decât alte conflicte, în parte din cauza rolului pe care l-au jucat informațiile cu sursă deschisă și informațiile declasificate în război.

„Cu siguranță a existat o creștere, se întâmplă mai des, dar asta indică mai mult mediul în care ne aflăm, decât tactica specifică războiului din Ucraina”, a spus domnul Walter.

Alte stiri din Externe

Ultima oră