New York Times: Videoclipul Al Jazeera cu o rachetă care explodează nu explică ceea ce s-a întâmplat la spitalul din Gaza

25 Oct 2023
New York Times: Videoclipul Al Jazeera cu o rachetă care explodează nu explică ceea ce s-a întâmplat la spitalul din Gaza

Videoclipul arată un proiectil care străbate cerul întunecat deasupra Gazei și explodează în aer. Câteva secunde mai târziu, se vede o altă explozie la sol.Filmarea a devenit o dovadă citată pe scară largă, deoarece oficialii israelieni și americani au susținut că o rachetă palestiniană rătăcită a funcționat defectuos pe cer, a căzut la pământ și a provocat o explozie mortală la Spitalul Arab Al-Ahli din orașul Gaza. Cele două evenimente sunt probabil fără legătură, spune o analiza New York Times

Un videoclip cu o rachetă citat pe scară largă nu face lumină asupra a ceea ce s-a întâmplat, conchide o analiză a NYTimes.
Videoclipul arată un proiectil care străbate cerul întunecat deasupra Gazei și explodează în aer. Câteva secunde mai târziu, se vede o altă explozie la sol.

Filmarea a devenit o dovadă citată pe scară largă, deoarece oficialii israelieni și americani au susținut că o rachetă palestiniană rătăcită a funcționat defectuos pe cer, a căzut la pământ și a provocat o explozie mortală la Spitalul Arab Al-Ahli din orașul Gaza.

Dar o analiză vizuală detaliată realizată de The New York Times concluzionează că videoclipul – luat de pe o cameră de televiziune Al Jazeera transmisă în direct în noaptea de 17 octombrie – arată altceva. Cel mai probabil, racheta văzută în videoclip nu este cea care a provocat explozia de la spital. De fapt, a detonat pe cer la aproximativ două mile distanță, a constatat The Times, și este un aspect fără legătură cu lupta care s-au desfășurat peste granița dintre Israel și Gaza în acea noapte.

Descoperirea Times nu spune ce a cauzat de fapt explozia la Spitalul Arab Al-Ahli sau cine este responsabil. Afirmația agențiilor de informații israeliene și americane că o lansare eșuată a rachetei palestiniene este de vină rămâne plauzibilă. Dar analiza Times pune la îndoială una dintre cele mai mediatizate probe pe care oficialii israelieni le-au folosit pentru a-și susține cazul și complică narațiunea simplă pe care au prezentat-o.

Explozia din spital a devenit un episod aprig contestat al războiului care a început pe 7 octombrie, după ce Hamas, care controlează Fâșia Gaza, a invadat Israelul, un atac despre care guvernul israelian spune că a ucis peste 1.400 de civili și soldați și a capturat 200 de ostatici care au fost duși înapoi în Gaza. Israelul a răspuns atacului Hamas printr-o campanie necruțătoare de artilerie și bombardamente care a ucis 5.700 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas, în timp ce armata israeliană se pregătește pentru o invazie terestră.

Oficialii israelieni și teroriștii palestinieni își aruncă vina reciproc pentru explozia arabă Al-Ahli. Mai multe videoclipuri asamblate și analizate de The Times arată că militanții trăgeau zeci de rachete din sud-vestul spitalului cu câteva minute înainte de explozie, iar explozia de la spital este în concordanță cu o rachetă eșuată, care nu atinge ținta.

Videoclipurile sincronizate și analizate de New York Times detaliază succesiunea evenimentelor care au dus la explozia de la Spitalul Al-Ahli.

Imaginile sugerează, de asemenea, că avea loc un bombardament israelian și că două explozii în apropierea spitalului pot fi văzute în două minute de la lovire. Maj. Nir Dinar, un purtător de cuvânt al armatei israeliene, a declarat pentru The Times că forțele militare nu loveau „într-o rază care punea în pericol spitalul”, dar a refuzat să spună cât de departe este cea mai apropiată lovitură.

La o săptămână după tragedia spitalului, rămân multe în discuție.

Numărul morților, estimat inițial la 500 de Hamas și apoi redus la 471, este considerat de agențiile de informații occidentale a fi considerabil mai mic – dar nicio cifră nu a fost verificată. Spitalul în sine nu a fost lovit direct; Oricare ar fi cauzat explozia, a lovit curtea spitalului, unde oamenii s-au adunat pentru siguranță, și câteva mașini parcate.

Mai mult decât atât, craterul rămas în urma impactului a fost relativ mic, fapt pe care Israelul l-a citat argumentând că niciuna dintre munițiile sale nu a provocat explozia și ar putea fi în concordanță cu un număr de muniții diferite. Hamas nu a arătat nicio rămășiță dintr-o muniție israeliană sau nicio dovadă fizică care să-și susțină afirmația că Israelul este responsabil.

Oficialii serviciilor de informații americane au declarat marți că agențiile au evaluat că videoclipul arată că o rachetă palestiniană lansată din Gaza suferă o „defecțiune catastrofală a motorului” înainte ca o parte a rachetei să se prăbușească pe spital. Un înalt oficial al serviciilor de informații a spus că autoritățile nu pot exclude că vor ieși la lumină noi informații care le-ar schimba evaluarea, dar a spus că au mare încredere în concluziile lor.

Întrebat despre constatările New York Times, un purtător de cuvânt al Biroului Director al Informației Naționale a spus că The Times și agențiile de informații americane au interpretări diferite ale videoclipului.

O evaluare a ceea ce s-a întâmplat este deosebit de complicat deoarece Israelul și Hamas au tras unul în celălalt de la începutul războiului.

Israelul a tras peste 8.000 de muniții în Gaza, în ceea ce a devenit un atac brutal, și chiar a lovit Spitalul Arab Al-Ahli cu un obuz de artilerie de iluminat cu trei zile mai devreme, conform dovezilor video și a paginii oficiale de Facebook a spitalului.

Hamas și Jihadul Islamic au continuat să țintească Israelul cu rachete mortale de la locuri de lansare ascunse din Gaza. Rachetele palestiniene au funcționat defectuos în trecut și o estimare spune că 15% dintre rachetele lansate de grupurile militante din Gaza eșuează.

La o oră de la explozia spitalului, a început un război informațional. Hamas a dat imediat vina pe un atac aerian israelian, în timp ce Forțele de Apărare Israelului au negat în curând orice responsabilitate și au dat vina pe o rachetă palestiniană care funcționează defectuos.

Oficialii israelieni au lansat un raport despre explozia din 18 octombrie și au făcut publică, de asemenea, o conversație despre care au spus că a fost interceptată între luptătorii Hamas, care acuzau Jihadul Islamic pentru explozie. Israelul a citat, de asemenea, alte câteva dovezi care nu au fost făcute publice, inclusiv jurnalele de activitate militară, informații culese din sistemele radar, alte interceptări audio și alte videoclipuri.

Între timp, oficialii israelieni au indicat videoclipul Al-Jazeera în interviuri media și rețelele sociale.

Înregistrările video Al Jazeera au fost distribuite de trei ori de Forțele de Apărare Israelului pe X, cunoscut anterior ca Twitter. În postări, armata israeliană a identificat obiectul aerian în mișcare ca fiind o „rachetă îndreptată spre Israel” care „a tras greșit și a explodat” aproape în același timp cu explozia Spitalului Arab Al-Ahli. Purtătorii de cuvânt ai armatei israeliene au identificat, de asemenea, în mod explicit această muniție ca fiind racheta ratată care a provocat explozia în interviuri cu CNN și BBC pe 18 octombrie și într-un interviu cu India Today pe 19 octombrie.

Numeroase instituții de presă au arătat filmările și mai multe au citat-o ​​ca dovadă că o rachetă palestiniană a lovit spitalul.

Dar The Times a concluzionat că racheta din videoclip nu a fost niciodată lângă spital. A fost lansată din Israel, nu din Gaza, și pare să fi explodat deasupra graniței Israelo-Gaza, la cel puțin două mile distanță de spital.

Pentru a urmări obiectul de pe cer până pe teritoriul israelian, The Times a sincronizat filmările Al Jazeera cu alte cinci videoclipuri filmate în același timp, inclusiv imagini de la un post de televiziune israelian, Channel 12 și o cameră CCTV din Tel Aviv. Aceste videoclipuri diferite au oferit o vedere a rachetei din nord, sud, est și vest. Folosind imagini din satelit pentru a triangula punctul de lansare din acele videoclipuri, The New York Times a stabilit că proiectilul a fost tras spre Gaza din apropierea orașului israelian Nahal Oz, cu puțin timp înainte de explozia mortală a spitalului. Descoperirile se potrivesc cu concluzia la care au ajuns unii cercetători online.

În plus, videoclipurile arată că proiectilul din filmarea Al Jazeera a fost lansat după barajul de rachete palestiniene despre care oficialii israelieni au spus că este responsabil pentru explozia spitalului.

Începând cu 18:59 pe 17 octombrie, baraje de rachete palestiniene au fost lansate din două poziții la sud-vest și nord-vest de Spitalul Arab Al-Ahli, arată videoclipurile. Flăcările rachetelor palestiniene sunt vizibile pe cerul nopții, în timp ce motoarele lor le propulsează la nord-est, spre Israel. Mai mult de 25 de secunde trec între ultima rachetă palestiniană și explozia spitalului.

The New York Times nu poate identifica în mod independent tipul de proiectil care a fost tras din Israel, deși a fost lansat dintr-o zonă despre care se știe că are un sistem de apărare Iron Dome. Armata israeliană spune că nu trage interceptori Iron Dome în Gaza și, într-adevăr, racheta văzută în videoclip este posibil să nu fi trecut pe teritoriul Gaza. Armata israeliană a declarat că Domul de Fier nu a împușcat niciun interceptor în timpul și zona de interogație

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră