Ziarul se alătură Sky și BBC pentru a retrage afirmațiile inexacte despre conflict, scrie UnHerd
New York Times a publicat o notă editorială, recunoscând că acoperirea sa inițială a exploziei spitalului al-Ahli din Gaza „s-a bazat prea mult pe afirmațiile Hamas și nu a precizat că aceste afirmații nu au putut fi verificate imediat”. Explozia, care a avut loc pe 17 octombrie și despre care Ministerul Sănătății din Gaza a susținut că a ucis 471 de persoane, a fost inițial atribuită unui atac aerian israelian, dar informațiile ulterioare din Statele Unite și alte tari occidentale au fost de acord în mare măsură că incidentul a rezultat dintr-o rachetă Hamas rătăcită.
După explozia al-Ahli, site-ul NYT a avut titlul „O lovitură israeliană ucide sute de oameni în spital, spun palestinienii”. Publicația a schimbat ulterior acest titlu în „Cel puțin 500 de morți în lovitura asupra spitalului din Gaza, spun palestinienii”, și apoi „Cel puțin 500 de morți în explozie la spitalul din Gaza, spun palestinienii”.
Nota de astăzi spunea că „raportul a lăsat cititorilor o impresie incorectă despre ceea ce se știa și cât de credibilă a fost povestea”. Se încheie prin a afirma că „ editorii Times ar fi trebuit să aibă mai multă grijă cu prezentarea inițială și să fi fost mai expliciți cu privire la informațiile care ar putea fi verificate”.
Scuzele urmează mai multor cazuri similare de la instituțiile de presă britanice, care au atras critici atât din partea grupurilor pro-israeliene, cât și pro-palestiniene. Mai jos sunt declarațiile difuzate de radiodifuzori în ultimele două săptămâni.
Anna Jones de la Sky și -a cerut scuze pe 21 octombrie pentru declarațiile făcute de prezentatorul de știri Kay Burley la începutul lunii, care au denaturat punctele de vedere ale ambasadorului palestinian în Regatul Unit, Husam Zomlot. Autoritatea de reglementare Ofcom a primit peste 1500 de plângeri după ce Burley a întrebat dacă ministrul de Externe din umbră, David Lammy, va apărea la un eveniment cu Zomlot, având în vedere că acesta din urmă, în cuvintele ei, „a spus în esență […] că „Israelul avea să vină””. Burley a repetat afirmația falsă față de parlamentarul laburist Stella Creasy și ministrul de externe James Cleverly.
Jones a spus la Sky că „recunoaștem că acest lucru nu este ceea ce a spus Dr. Zomlot într-un interviu anterior” și că acest lucru „a dat potențial o interpretare înșelătoare” opiniilor sale. Șapte dintre rudele lui Zomlot au fost uciși de atacurile aeriene israeliene .
Maryam Moshiri de la BBC și-a cerut scuze pe 16 octombrie, după ce postul a descris protestele pro-Palestina din Marea Britanie drept „mai multe demonstrații în Marea Britanie în timpul cărora oamenii și-au exprimat sprijinul pentru Hamas”. Moshiri a recunoscut că aceasta a fost „o descriere înșelătoare a demonstrațiilor”. O declarație a fost citită și pe BBC News.
La 21 octombrie, Samira Ahmed de la BBC a făcut referire la aceeași eroare, spunând că „pe canalul BBC News, luni dimineață, un scenarist a făcut greșeala de a echivala sprijinul palestinienilor cu sprijinul pentru Hamas”. Ea a adăugat mai târziu că „BBC a primit plângeri care făceau o distincție între poporul palestinian în ansamblu și Hamas”.
Săptămâna trecută, directorul executiv adjunct al BBC, Jonathan Munro, a recunoscut că limbajul radiodifuzorului „nu a fost tocmai corect” în reflectarea exploziei spitalului al-Ahli. Corespondentul Jon Donnison a declarat că este „greu de văzut ce altceva ar putea fi, cu adevărat, având în vedere dimensiunea exploziei, în afară de un atac aerian israelian sau mai multe lovituri aeriene”.
Între timp, pe 11 octombrie, reporterul străin John Simpson a scris un articol pentru BBC subliniind de ce canalul a folosit mai degrabă cuvântul „militanți” decât „terorişti” pentru a descrie Hamas. El a susținut că „pur și simplu nu este treaba BBC să spună oamenilor pe cine să susțină și pe cine să condamne – cine sunt băieții buni și cine sunt băieții răi”. De atunci, radiodifuzorul a fost presat să descrie Hamas ca fiind „interzis ca organizație teroristă de către guvernul Marii Britanii și alte guverne”.
Yesterday, when @NYTimes published a fictitious story from Hamas about Israel bombing a hospital, NYT used a picture from a completely different location to make it look like a picture of the hospital that was “destroyed.” Astonishing disinformation and journalistic malpractice. pic.twitter.com/5iQLBMIFkN
— Michael P Senger (@michaelpsenger) October 18, 2023