New York Times: „Hamas ar putea elibera 50 de ostatici cu dublă naționalitate”, spun oficialii israelieni

23 Oct 2023
New York Times: „Hamas ar putea elibera 50 de ostatici cu dublă naționalitate”, spun oficialii israelieni

SUA sfătuiesc Israelul să întârzie invazia Gazei, spun oficialii, deoarce militanții Hamas ar putea elibera 50 de ostatici cu dublă naționalitate scrie The New York Times citând un oficial al armatei israeliene. Hamas, a continuat sursa, a avertizat Israelul că o invazie terestră a Fâșiei Gaza va reduce șansele ca ostaticii să fie eliberați.

Administrația Biden a sfătuit Israelul să amâne o invazie terestră a Gaza, sperând să câștige timp pentru negocierile privind ostaticii și să permită mai mult ajutor umanitar să ajungă la palestinienii din enclava închisă, potrivit mai multor oficiali americani.

Oficialii americani doresc, de asemenea, mai mult timp să se pregătească pentru atacurile asupra intereselor Statelor Unite în regiune din partea grupărilor susținute de Iran, despre care oficialii spun că ar putea să se intensifice odată ce Israelul își va muta complet forțele în Gaza.

Administrația nu impune nimic Israelului și susține în continuare invazia terestră și obiectivul Israelului de a eradica Hamas, gruparea care controlează Gaza care a ucis mai mult de 1.400 de persoane în atacuri teroriste pe 7 octombrie, au spus oficialii.

Dar evenimentele rapide de când Hamas a eliberat vineri două femei americane au determinat administrația să sugereze ca israelienii să acorde timp pentru a negocia eliberarea a 212 alți ostatici, au spus oficialii.

Președintele Biden l-a sunat duminică după-amiază pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu pentru a discuta despre cele mai recente evoluții, a anunțat Casa Albă. Biden a vorbit și cu liderii din Canada, Franța, Germania, Italia și Marea Britanie.

Biden și Netanyahu au convenit că, după intrarea primelor două convoaie de ajutor umanitar în Gaza sâmbătă, „va exista acum un flux continuu al acestei asistențe critice”, se arată într-un rezumat al apelului de la Casa Albă. Liderii „au discutat, de asemenea, eforturile în curs de a asigura eliberarea tuturor ostaticilor rămași luați de Hamas – inclusiv cetățenii americani – și de a asigura trecerea în siguranță a cetățenilor americani și a altor civili din Gaza care doresc să plece”, a spus Casa Albă.

Doi oficiali americani au spus că sfatul israelienilor de a opri războiul terestru a fost transmis prin intermediul secretarului Apărării Lloyd J. Austin, deoarece Pentagonul ajută la consilierea Israelului cu privire la acțiunile militare, inclusiv invazia terestră.

Austin a avut apeluri aproape zilnice cu omologul său israelian, Yoav Gallant, pentru a discuta chestiuni operaționale, transporturile de arme americane în Israel și desfășurarea militară a SUA în regiune. El a vorbit, de asemenea, despre recuperarea ostaticilor ca o prioritate, a spus un oficial american.

Un purtător de cuvânt al lui Gallant a refuzat să comenteze conversațiile.

Un diplomat de la Ambasada Israelului la Washington a negat că guvernul SUA îi sfătuia pe israelieni să întârzie invazia terestră și a spus: „Avem un dialog strâns și consultări cu administrația americană. SUA nu presează Israelul în ceea ce privește operațiunea la sol.”

Un oficial care cunoaște negocierile pentru ostatici care au loc în principal prin Qatar, a declarat că Hamas a avertizat că o invazie la sol ar face ca eliberarea ostaticilor să fie mult mai puțin probabilă. Qatarul are legături strânse cu liderii politici ai Hamas.

Secretarul de stat al SUA Antony J. Blinken a evitat să răspundă direct când a fost întrebat duminică la emisiunea „Face the Nation” de la CBS News dacă Statele Unite cer Israelului să amâne o invazie terestră pentru a acorda timp negocierilor pentru ostatici. El a subliniat însă că Statele Unite dă sfaturi israelienilor cu privire la invazie.

„Este important, după cum am spus, nu numai ceea ce fac ei, ci și cum o fac”, a spus el, „în special atunci când vine vorba de a ne asigura că civilii sunt cât mai protejați posibil în acest foc încrucișat al Hamas”.

Blinken a continuat: „Sunt mulți, mulți israelieni care sunt ostatici și, desigur, ostatici din alte naționalități. Deci lucrăm să facem tot ce putem, folosind orice pârghie, parteneriate, relații pe care le avem pentru a îi scoate.

Israelul face la fel. Dar în ceea ce privește ceea ce vorbim cu Israelul în ceea ce privește operațiunile lor militare, este într-adevăr concentrat atât pe modul în care o fac, cât și pe cum să obțină cel mai bine rezultatele pe care le caută.”

Blinken a mai spus că este important ca mai multe alimente și provizii medicale să ajungă în Gaza, pe măsură ce criza umanitară se agravează. Israelul a impus o întrerupere completă a apei, electricității și alimentelor pe fâșia de coastă săracă unde trăiesc două milioane de oameni la scurt timp după atacurile din 7 octombrie. Armata israeliană a menținut o blocada navală a Gazei din 2007.

Oficialii americani spun că speră că invazia terestră va fi amânată, dar se feresc să intre în narațiunea pe care Iranul și aliații săi au răspândit-o despre Statele Unite în care spun că SUA controlează în secret Israelul.

Au existat deja o serie de atacuri cu drone care vizează forțele americane din regiune. Oficialii americani au spus că lăsarea impresiei că oficialii administrației Biden sunt cei care trag sforile în Israel ar putea trage Statele Unite într-un conflict direct cu Iranul sau cu grupurile pro-Iran din regiune.

„De fapt, ne așteptăm să existe o probabilitate de escaladare, escaladare de către împuterniciți iranieni îndreptate împotriva forțelor noastre, îndreptate împotriva personalului nostru”, a spus domnul Blinken la emisiunea „Meet the Press” de la NBC. „Luăm măsuri pentru a ne asigura că ne putem apăra efectiv oamenii.”

Departamentul de Stat a anunțat duminică că a ordonat plecarea angajaților neesențiali ai guvernului american și a membrilor familiei de la Ambasada SUA la Bagdad și de la Consulatul SUA din Erbil, Irak, și a crescut alerta de călătorie în Irak la nivelul 4, ceea ce înseamnă că cetățenii americani nu ar trebui să mearga acolo. Departamentul a menționat amenințările cu „terorism, răpire, conflict armat, tulburări civile și capacitatea limitată a Misiunii Irak de a oferi sprijin cetățenilor americani”.

Oficialii americani se tem că milițiile irakiene sprijinite de Iran vor ataca cei aproximativ 2.500 de soldați americani din țară și alte instituții sau cetățeni americani.

Chiar și în spatele ușilor închise, oficialii americani își formulează cu atenție sfaturile israelienilor. Când Biden s-a întâlnit cu cabinetul de război israelian în timpul călătoriei sale la Tel Aviv săptămâna trecută, el a evitat să-i facă cereri lui Netanyahu, au spus oficialii. În schimb, președintele a oferit o serie de întrebări la care ar trebui să se răspundă înainte de începerea unei invazii terestre și a ridicat spectrul deciziilor dezastruoase ale SUA de a invada Irakul și de a duce un război lung și deschis în Afganistan.

Întrebările lui Biden au inclus cine preia conducerea Hamas după terminarea operațiunii și cum ar putea afecta invazia ostaticii, precum și ce ar putea aduce Israelului un război pe două fronturi.

Unul dintre oficialii americani a spus că americanii au subliniat nu numai problema ostaticilor pentru israelieni, ci și preocupările legate de victimele civile și ajutorul umanitar.

Michael Herzog, ambasadorul Israelului în Statele Unite, a declarat la CNN că Statele Unite au ridicat frecvent întrebări importante despre planurile de război ale Israelului, dar nu au încercat să dicteze luarea deciziilor.

„Nu există nicio presiune”, a spus el. „Ne dau sfaturi, dar nu ne spun ce să facem sau ce să nu facem.”

Invazia terestră a fost amânată în mod repetat, potrivit a patru înalți oficiali israelieni ai apărării, care au adăugat că nu cunosc motivul amânării. Doi dintre oficiali au spus că ar putea avea legătură cu negocierile.

CNN a raportat duminică că oficialii americani cred că o amânare ar putea permite timp pentru eliberarea mai multor ostatici.

New York Times a raportat săptămâna trecută că oficiali americani și alți oficiali occidentali familiarizați cu discuțiile au declarat că există optimism că Hamas ar putea elibera femei și copii din cauza reacțiilor internaționale la răpiri.

Un înalt oficial militar israelian a spus că, pe baza conversațiilor dintre Statele Unite și Qatar, Hamas ar putea elibera aproximativ 50 de cetățeni cu dublă cetățenie separat de orice acord mai larg.

Întârzierile repetate reflectă, de asemenea, o tensiune tot mai mare între Netanyahu și Gallant, ministrul apărării, care sprijină o operațiune militară amplă care ar include și Hezbollah, miliția puternică din Liban.

Netanyahu s-a opus operațiunii mai ample deocamdată, iar oficialii americani și-au exprimat, de asemenea, în mod privat îngrijorarea cu privire la orice atac major împotriva grupării care i-ar antrena în războiul Israelului împotriva Hamas, deschizând un al doilea front.

Hezbollah și-a intensificat atacurile cu rachete care vizează nordul Israelului în ultimele zile, iar Israelul a ripostat cu lovituri aeriene și focuri de artilerie în sudul Libanului, dar până acum s-a abținut să efectueze o ofensivă majoră împotriva grupării. Guvernul israelian a cerut mai multor locuitori din nordul Israelului să-și părăsească casele.

În timpul unei vizite duminică la comandamentul subteran al Forțelor Aeriene Israeliene, Gallant și-a exprimat aprecierea față de ofițerii de acolo și, referindu-se la invazie, „încrederea sa înaintea următoarei etape, care va veni în curând”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră