Cazurile se referă la copiii transferați în Rusia și la loviturile deliberate asupra infrastructurii civile din Ucraina, scrie New York Times citat de Le Figaro
Curtea Penală Internațională (CPI) vrea să judece rușii pentru crime de război în Ucraina, a informat luni New York Times, invocând două cazuri principale: copiii transferați în Rusia și bombardamentele deliberate asupra infrastructurii civile. Procuratura CPI care are sediul la Haga, a declarat că nu va face niciun comentariu.
Potrivit presei americane, primul caz se referă la răpirea copiilor ucraineni care au fost apoi trimiși spre adopție sau în tabere de reeducare.
„Moțiune pentru justiție”
Al doilea caz se referă la acuzațiile conform cărora forțele ruse au vizat în mod deliberat infrastructura civilă, cum ar fi centralele electrice și de apă cu rachete. Instanța, creată în 2002 pentru a judeca cele mai grave crime comise în lume, ar urma, de asemenea, potrivit New York Times, să solicite mandate de arestare împotriva mai multor persoane.
Postul citează oficiali actuali și foști nenumiți ai CPI și nu a oferit detalii despre cine va fi acuzat și când. CPI investighează de mai bine de un an posibile crime de război sau crime împotriva umanității comise în timpul ofensivei ruse. Procurorul său, Karim Khan, a declarat la începutul acestei luni, după o vizită în Ucraina, că presupusele răpiri de copii sunt „investigate cu prioritate”. „Copiii nu pot fi tratați ca prada de război”, a spus el într-o declarație din 7 martie.
Karim Khan a subliniat că a vizitat un centru de îngrijire a copiilor din sudul Ucrainei, care era „gol, în urma presupusei deportări a copiilor din Ucraina în Federația Rusă” sau în alte zone ocupate. Procurorul a spus că investighează atacuri asupra „infrastructurii civile critice” și că a vizitat locurile mai multor astfel de lovituri. Karim Khan a adăugat că a avut „sentimentul că impulsul pentru justiție se accelerează”.
Karim Khan a descris anterior Ucraina drept o „ cenă a crimei , și a vizitat, de asemenea, localitatea Bucha, lângă Kiev, unde jurnaliştii AFP au văzut cel puţin 20 de cadavre zăcând pe o stradă. Nici Rusia, nici Ucraina nu sunt membri ai CPI, dar Kievul a acceptat jurisdicția instanței asupra teritoriului său și lucrează cu procurorul. Rusia neagă acuzațiile de crime de război. Experții au recunoscut că era puțin probabil să predea vreun suspect.