Negarea schimbărilor climatice este acum „boală mintală” spune un studiu

17 Sep 2022
Negarea schimbărilor climatice este acum „boală mintală” spune un studiu

Cei care care se îndoiesc de schimbările climatice sufera de o  „boală mintală” conform unui studiu australian, spune Sky News.

Un studiu efectuat pe 390 de persoane de psihologul Dr. Rachael Sherman din Australia arată că cei care „suferă de această tulburare” de a nu crede în schimbările climatice sunt de obicei mai în vârstă, conservatori și au "mai putine îngijorări cu privire la climă”.

Psihologul spune ca totusi nu se astepta la un lucru: "oamenii cu abilități analitice înalte aveau mai multe șanse să fie sceptici.” 

Participanții au fost rugati să-și explice scepticismul iar din explicatiile lor cercetatorii au identificat cinci teme generale:

  1. credință în știința alternativă –răspunsuri precum „activitatea solară și alți factori, cum ar fi mareele planetare”,

  2. credința că clima se schimbă în mod natural și ciclic – expresii precum „clima s-a schimbat întotdeauna destul de natural și se va schimba întotdeauna. Nu putem face nimic în privința asta”

  3. neîncrederea în știința climatica– întrebări precum „cum poate cineva să susțină o premisă susținută de știința bazată pe temperaturi ajustate?” invocă pretenții de manipulare a datelor pentru a sprijini scopurile nefaste ale oamenilor de știință 

  4. "predicțiile nu devin realitate" – explicații precum „predicțiile alarmiștilor privind schimbările climatice s-au dovedit complet false”. Acest lucru rezultă dintr-o înțelegere greșită de bază a proiecțiilor climatice bazate pe modele și probabilități

  5. motive ascunse ale părților interesate – afirmații precum „Teoria ONU asupra schimbărilor climatice create de om este promovata de ONU ca să transfere bogăția către națiunile mai sărace și să facă națiunile mai bogate mai sărace” 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră