NATO va lansa cel mai mare exercițiu militar de după războiul rece pentru a testa pregătirea de a respinge o invazie rusă

11 Sep 2023
NATO va lansa cel mai mare exercițiu militar de după războiul rece pentru a testa pregătirea de a respinge o invazie rusă

Alianța intenționează să adune 41.000 de militari anul viitor pentru a testa pregătirea de a respinge o invazie rusă, scrie Financial Times

NATO își pregătește cel mai mare exercițiu de comandă comună de la războiul rece de anul viitor, adunând peste 40.000 de militari pentru a exersa modul în care alianța ar încerca să respingă agresiunea rusă împotriva unuia dintre membrii săi.

Exercițiul Steadfast Defender vine ca parte a efortului rapid al NATO de a se transforma din răspunsul la criză într-o alianță de război, determinată de invazia Ucrainei. Acesta va începe în primăvara anului viitor și este de așteptat să implice între 500 și 700 de misiuni de luptă aeriană, peste 50 de nave și aproximativ 41.000 de militari, au spus oficialii NATO.

Este conceput pentru a modela potențialele manevre împotriva unui inamic modelat după o coaliție condusă de Rusia, numită Occasus în scopul exercițiului. Exercițiul este, de asemenea, o premieră în ceea ce privește capacitatea tehnică, folosind date geografice reale pentru a crea scenarii mai realiste pentru trupe. Suedia, a cărei ofertă la NATO nu a fost încă ratificată de Turcia și Ungaria, va fi inclusă, ceea ce ridică numărul total de națiuni implicate la 32.

Exercițiul va avea loc în Germania, Polonia și Țările Baltice în februarie și martie și face parte dintr-o nouă strategie de antrenament care va vedea alianța militară să efectueze două exerciții mari în fiecare an, în loc de unul. NATO se va antrena și pentru a contracara amenințările teroriste din afara granițelor sale imediate. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat în iunie anul trecut că alianța va crește numărul forțelor sale de înaltă pregătire de la 40.000 la „cu mult peste 300.000”. Face parte dintr-o revizuire istorică pentru a muta alianța către capacități militare grele, spre deosebire de forțele ușoare și mobile desfășurate în Balcani și Afganistan.

În urma acestei declarații, liderii NATO au convenit, la un summit din capitala Lituaniei, Vilnius, în iulie, asupra unor noi planuri regionale de apărare și crearea așa-numitei Forțe de Reacție Aliate, o forță multinațională capabilă să răspundă rapid amenințărilor.

Țările baltice au cerut în mod deosebit NATO să-și întărească flancul estic, pe măsură ce trupele s-au acumulat la granița cu Belarus. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că armele nucleare vor fi mutate în Belarus la începutul lunii iulie, deși prezența lor este neconfirmată.

NATO a poziționat batalioane multinaționale în statele baltice pentru a încetini progresul oricărui agresor în cazul unei invazii. Germania a declarat în iunie că va păstra permanent 4.000 de militari în Lituania.

Exercițiile sunt, de asemenea, văzute ca o parte cheie a demonstrației Moscovei că alianța este pregătită să lupte, au spus oficialii NATO.

Alte stiri din Externe

Ultima oră