NATO sprijină Israelul și avertizează Iranul să stea deoparte

12 Oct 2023
NATO sprijină Israelul și avertizează Iranul să stea deoparte

Aliații occidentali au promis Israelului mai multe arme, dar au existat îngrijorări cu privire la un răspuns disproporționat în Gaza, scrie Politico

Aliații Ucrainei și-au petrecut ultimele 18 luni drămuind cu mare atenție armele pe care le vor trimite la Kiev și punând restricții asupra utilizării acestora, dar miniștrii apărării NATO nu și-au exprimat joi astfel de rezerve cu privire la Israel, deoarece au promis că vor trimite armele necesare pentru combaterea Hamas. .

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a apărat folosirea de către Israel a armelor americane pe fondul îngrijorărilor cu privire la tacticile sale împotriva Gazei, inclusiv întreruperea combustibilului, apei și electricității.

„În ceea ce privește condițiile pe care le-am pune pentru asistența de securitate pe care o oferim Israelului, nu am pus nicio condiție privind furnizarea acestui echipament”, a spus Austin la sediul NATO de la Bruxelles.

Cu toate acestea, pe măsură ce miniștrii apărării grupului au încheiat joi o întâlnire de două zile, au existat îngrijorări cu privire la faptul că utilizarea forței de către Israel, atunci când ripostează împotriva atacurilor teroriste ale Hamas, ar putea fi disproporționată – pe fondul temerilor că Iranul ar putea beneficia.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a numit în mod expres Iranul și grupul Hezbollah din Liban ca pot juca un rol în atacuri, în ciuda faptului că autoritățile iraniene au negat.

„Există întotdeauna riscul ca națiunile și/sau organizațiile ostile Israelului să încerce să profite. Și asta include, de exemplu, organizații precum Hezbollah sau [o] țară precum Iranul”, a spus el într-o conferință de presă. „Deci acesta este un mesaj către țările și organizațiile ostile Israelului că nu ar trebui să încerce să folosească situația”.

Unele țări sunt mai preocupate decât altele de cât de departe va ajunge armata israeliană în Gaza.

"Pe măsură ce acest conflict evoluează, este important să protejăm civilii și acest lucru a fost exprimat clar și de aliați. Există reguli de război. Sunt cereri de proporționalitate. Și acest lucru a fost evidențiat de mulți aliați", a spus Stoltenberg.

Ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, a făcut un public un dosar în care a cerut Israelului să „respecteze dreptul internațional”, subliniind că „nu există nuanțe”.

Dar diplomații spun că sesiunile despre Israel au fost relativ scurte și nu au intrat în detalii despre legile umanitare, deoarece scopul principal al întâlnirii a fost acela de a arăta sprijinul pentru Israel.

Reuniunea de joi a miniștrilor NATO a început cu participarea online a ministrului israelian al Apărării Yoav Gallant. Potrivit biroului său, Gallant a redat un videoclip cu „înregistrări necenzurate” ale actelor Hamas.

Un diplomat căruia i s-a acordat anonimatul pentru a discuta despre întâlnirea privată a descris scena ca fiind „foarte grafică”.

„Am fost loviți puternic. Totuși, nu vă înșelați – 2023 nu este 1943”, a spus Gallant grupului, referindu-se la Holocaustul nazist al celui de-al Doilea Război Mondial împotriva evreilor. „Suntem aceiași evrei, dar avem capacități diferite. Statul Israel este puternic. Suntem uniți și puternici.”

O parte din capacități sunt angajamente noi în materie de arme luate de aliații cheie.

Germania s-a angajat să permită israelienilor să folosească două drone Heron deja în Israel, conduse în prezent de forțele aeriene germane, potrivit ministrului german al apărării, Boris Pistorius. Între timp, președintele american Joe Biden a făcut ca o prioritate de vârf să reaprovizioneze Israelul cu muniții Iron Dome și sisteme de apărare aeriană.

Accentul pus pe Israel evidențiază cât de multă atenție s-a deplasat de la Ucraina, chiar dacă aceasta a primit mai multe asigurări de securitate din partea mai multor țări NATO la începutul acestei săptămâni. SUA, în special, s-au alăturat Danemarcei și Olandei pentru a lansa o nouă coaliție de pregătire a piloților de luptă F-16. Avioanele vor fi donate de Danemarca, Olanda și Belgia, deoarece SUA încă mai are rețineri în a-și trimite avioanele în Ucraina.

— Nu te înșela, spuse Austin. „Putem și vom fi alături de Israel, așa cum suntem alături de Ucraina. Statele Unite pot să meargă și să mestece gumă în același timp”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră