NATO poate conta pe 300.000 de soldați care pot fi mobilizați rapid

13 Iun 2024
NATO poate conta pe 300.000 de soldați care pot fi mobilizați rapid

NATO poate conta acum pe mobilizarea rapidă a 300.000 de trupe puse la dispoziție de membrii săi, într-un moment în care se confruntă cu amenințarea rusă în Europa, a asigurat joi un înalt oficial al Alianței, scrie Le Monde

Țările NATO au convenit, după începerea invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, să crească semnificativ numărul de soldați care ar putea fi mobilizați în mai puțin de treizeci de zile. Răspunsurile oferite de Aliați „depășesc cu mult 300.000” , cifră pe care NATO și-o fixase atunci, a spus un oficial, sub condiția anonimatului, citat de Agence France-Presse.

Această capacitate sporită de mobilizare face parte din planurile puse în aplicare de Alianță pentru a răspunde oricărui posibil atac, decis la summit-ul organizației de la Vilnius (Lituania) în 2023.

Aceste planuri de apărare precizează ce trebuie să facă fiecare aliat în cazul unei invazii a Rusiei, pentru prima dată de la sfârșitul Războiului Rece. Comandamentele militare verifică în fiecare țară a Alianței dacă au forțele necesare și sunt capabile să implementeze aceste planuri.

Alte stiri din Externe

Ultima oră