NATO dezvoltă „coridoare terestre” pentru a muta trupele SUA pe linia frontului: forțele din porturile turcești și grecești vor fi transportate prin Bulgaria și România

04 Iun 2024
NATO dezvoltă „coridoare terestre” pentru a muta trupele SUA pe linia frontului: forțele din porturile turcești și grecești vor fi transportate prin Bulgaria și România

Coridoarele terestre ale NATO ar putea împinge trupele americane în prima linie în cazul unui război european. Rutele logistice pre-planificate ar putea ajuta la evitarea unui potențial atac rusesc. Forțele americane din porturile turcești și grecești vor fi transportate prin Bulgaria și România pentru a ajunge pe flancul estic al alianței, scrie The Telegraph

NATO dezvoltă mai multe „coridoare terestre” pentru a împinge trupele și armura SUA în linia frontului în cazul unui război terestre major european cu Rusia.

Soldații americani vor ateriza într-unul dintre cele cinci porturi și vor fi ghidați de-a lungul rutelor logistice pre-planificate pentru a se confrunta cu un posibil atac al Moscovei, au declarat oficialii pentru The Telegraph.

Declaratia vine pe fondul avertismentelor din partea liderilor de vârf ai Alianței că guvernele occidentale trebuie să se pregătească pentru un conflict cu Rusia în următoarele două decenii .

Rutele logistice au devenit o prioritate cheie de când liderii NATO au convenit să pregătească 300.000 de soldați care să fie menținuți într-o stare de pregătire ridicată pentru a apăra alianța la un summit de la Vilnius, Lituania, anul trecut.

Planurile existente prevăd ca trupele americane să aterizeze în porturile olandeze înainte de a se urca în trenuri care le transportă prin Germania și mai departe în Polonia.

În cazul unei invazii rusești a NATO, trupele americane ar fi transportate în portul Rotterdam înainte de a fi transportate spre est.

Dar se fac și aranjamente în culise pentru extinderea rutelor către alte porturi, pentru a se asigura că linia terestră de comunicații nu poate fi întreruptă de forțele Moscovei.

Lt general Alexander Sollfrank, șeful comandamentului logistic Jsec al NATO, a declarat pentru The Telegraph: „Ucraina suferă foarte mult de pe urma acestor atacuri rusești cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra sistemelor logistice”. 

Dacă forțele NATO care intră din Olanda sunt lovite de bombardamentele rusești sau dacă porturile din nordul Europei vor fi distruse , alianța urmează să își mute atenția către porturile din Italia, Grecia și Turcia.

Din porturile italiene, trupele americane ar putea fi transportate pe uscat prin Slovenia, Croația până în Ungaria, care împarte granița cu Ucraina.

Există planuri similare pentru a transporta forțele din porturile turcești și grecești prin Bulgaria și România pentru a ajunge pe flancul estic al alianței.

De asemenea, se elaborează planuri de transport de trupe prin porturile din Balcani, precum și prin Norvegia, Suedia și Finlanda.

În aceste coridoare, militarii naționali nu vor fi restricționați de reglementările locale și vor fi liberi să transporte loturi fără restricții.

Anterior, guvernul francez s-a plâns că tancurile sale au fost prinse la granițele străine prin procese birocratice în timp ce încercau să se desfășoare în România, ca parte a unei noi scheme de apărare împotriva unei temute invazii ruse.

În ultimii cinci ani, Jsec a efectuat analize în numele NATO pentru a descoperi diverse rute care ar putea fi folosite pentru a livra trupe pentru a combate o invazie rusă.

Porturile din nordul Europei, cum ar fi Olanda, Germania și statele baltice sunt considerate deosebit de susceptibile la atacurile cu rachete rusești .

„Totul este creat într-un mod astfel încât să existe rezistența necesară”, a spus Lt Gen Sollfrank.

Dar după avertismente că NATO are doar 5% din apărarea antiaeriană necesară pentru a-și acoperi flancul estic, comandantul Jsec este îngrijorat de capacitățile sol-aer de a-și apăra centrele logistice cheie.

„Observând și evaluând războiul rusesc din Ucraina, am observat că Rusia a atacat bazele logistice ale Ucrainei”, a spus el.

„Aceasta trebuie să conducă la concluzia că este clar că bazele logistice uriașe, așa cum le știm noi din Afganistan și Irak, nu mai sunt posibile, deoarece vor fi atacate și distruse foarte devreme într-o situație de conflict”.

„În ceea ce privește apărarea aeriană... Este întotdeauna insuficienta. Nu-mi pot imagina o situație în care aveți suficientă apărare antiaeriană. Acesta este un exemplu bun în care se aplică un principiu militar: „Dacă vrei să fii puternic peste tot, nu ești puternic nicăieri”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră