NATO denunță atitudinea „periculoasă” a Rusiei în Marea Neagră și își întărește supravegherea zonei

26 Iul 2023
NATO denunță atitudinea „periculoasă” a Rusiei în Marea Neagră și își întărește supravegherea zonei

„Aliații și Ucraina au condamnat ferm decizia Rusiei de a se retrage din acordul cu cereale la Marea Neagră și încercările sale deliberate de a opri exporturile agricole ale Ucrainei de care depind sute de milioane de oameni din întreaga lume”, se arată într-un comunicat al NATO publicat miercuri, după o întâlnire de urgență cu Kievul, scrie Le Monde.

Alianța Atlantică descrie atitudinea Rusiei în Marea Neagră drept „periculoasă”.

Membrii săi condamnă, de asemenea, „atacurile recente cu rachete ale Rusiei asupra Odesa, Mykolaiv și alte orașe portuare [ucrainene] , inclusiv atacul cinic cu drone al Moscovei asupra structurilor de depozitare a cerealelor din Reni”, port foarte aproape de granița cu România.

O nouă „zonă de avertizare” maritimă instituită de Rusia acoperă apele zonei exclusive a Bulgariei, membră NATO, ceea ce „generează noi riscuri de neînțelegeri și escaladare” se alarmează NATO.

„Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru acțiunile sale periculoase și escaladarea în regiunea Mării Negre ”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Acțiunile Rusiei prezintă și riscuri substanțiale pentru stabilitatea în Marea Neagră, de importanță strategică pentru NATO. Aliații își intensifică sprijinul pentru Ucraina și își intensifică vigilența”, a insistat el, în timp ce NATO a anunțat că își va consolida supravegherea în Marea Neagră, „în special prin intermediul avioanelor de patrulare maritimă și al dronelor” .

Un membru al NATO, Turcia, care controlează accesul la Marea Neagră, este însă atent să nu permită restului alianței conduse de Statele Unite să exercite prea multă influență în regiune.

Miercuri a fost a doua reuniune a noului Consiliu NATO-Ucraina, inaugurată de președintele Volodymyr Zelensky la summitul Alianței Atlantice desfășurat la Vilnius la începutul lunii iulie, cu scopul de a consolida legăturile politice dintre aliați și Kiev pe probleme de interes comun.

Rusia a abandonat săptămâna trecută un acord crucial susținut de ONU, care a permis Ucrainei să exporte cereale prin Marea Neagră din vara anului 2022. A vizat apoi zonele portuare ale orașului Odessa, apoi portul ucrainean Reni, la Dunăre.

Alte stiri din Externe

Ultima oră