Rusia a atacat cu drone depozitele de cereale din porturile dunărene Reni si Izmail, vecine cu România

24 Iul 2023
Rusia a atacat cu drone depozitele de cereale din porturile dunărene Reni si Izmail, vecine cu România

Dronele rusești au atacat porturile ucrainene de pe Dunăre, distrugând infrastructura de depozitare a cerealelor, spun oficialii locali citati de BBC

Șeful Odesei, Oleh Kiper, a cărui regiune acoperă și porturile dunărene Reni și Izmail, a declarat pe canalul său Telegram că Rusia a atacat infrastructura de acolo timp de patru ore cu drone de fabricație iraniană.

El a spus că un hangar pentru cereale și rezervoarele pentru depozitare au fost distruse. Alți oficiali locali spun că trei depozite au fost bombardate.

Depozitele sunt chiar peste fluviu față de România, membră NATO. Portul Reni se află la aproximativ 200 m de România peste Dunăre și la 10 km de Galați.

Dunărea este o rută cheie de export pentru Kiev, deoarece Rusia s-a retras dintr-un acord care permite Ucrainei să livreze grâu, porumb și alte produse prin Marea Neagră.

Trei drone din aproximativ 15 implicate în atac au fost distruse de apărarea antiaeriană, a adăugat Kiper. Patru persoane au fost rănite, una grav, au spus oficialii.

Un depozit de cereale a fost, de asemenea, distrus în orașul-port Odesa la Marea Neagră.

Oficialii spun că peste 60.000 de tone de cereale au fost distruse în ultima săptămână.

Dunărea, precum și rutele rutiere și feroviare din Ucraina către Polonia, România și alte țări învecinate, au fost dezvoltate drept canale de export încă de la invazia rusă, două milioane de tone de cereale fiind exportate pe fluviu în ultimul an, comparativ cu 600.000 în anul precedent.

Dar toate aceste rute au reușit să transporte doar o parte din ceea ce are nevoie Ucraina să exporte și sunt mult mai scumpe din punct de vedere logistic decât pe mare.

Exporturile prin Europa de Est au provocat, de asemenea, furie în rândul fermierilor din țările vecine, unde cerealele ucrainene au inundat piețele și au scăzut prețurile.

Alte stiri din Externe

Ultima oră