Muzeul d'Orsay din Paris împiedică o acțiune e activiștilor ecologiști asupra picturilor lui Van Gogh și Gauguin

31 Oct 2022
Muzeul d'Orsay din Paris împiedică o acțiune e activiștilor ecologiști asupra picturilor lui Van Gogh și Gauguin

Incidentul dezvăluit duminică de presa franceză ar fi avut loc pe 27 octombrie. O tânără ar fi încercat să se lipească de un tablou apoi să arunce cu supă pe un altul. Muzeul a depus o plângere, scrie Le Figaro.

Încercarea a eșuat. Musée d'Orsay a depus o plângere pentru „încercare de a degrada o lucrare” după ce a împiedicat o tânără să arunce joi cu supă pe un tablou, a anunțat el duminică pentru AFP, confirmând informații care au ieșit la iveală.

În urma depunerii unei plângeri pentru fapte calificate ca tentativă de degradare depusă de Muzeul d'Orsay, a fost deschisă o anchetă”  încredinţată secţiei de poliţie din arondismentul 7, a declarat pentru AFP procuratura din Paris.

Muzeul nu a dorit să comunice cu privire la identitatea tabloului în cauză dar ziarul Le Parisien afirmă că tânăra a intenționat mai întâi să-și lipească fața pe Autoportretul din Saint-Rémy de Vincent Van Gogh. Împiedicată să facă acest lucru, activista ar fi încercat să arunce supă pe o pânză din apropiere de Paul Gauguin.

Această acțiune vine în urma altor acte similare din ultimele săptămâni în Europa, în timp ce voci din lumea artei condamnă, de la Paris la New York, aceste acte de „vandalism”. Activiștii de mediu au aruncat astfel supă de roșii pe sticla care proteja tabloul Floarea-soarelui de Van Gogh la National Gallery din Londra și alții, în Germania, au aruncat cu piure de cartofi pe tabloul Les Meules de Claude Monet.

Fata cu cercel de perle, capodopera lui Johannes Vermeer, s-a întors vineri într-un muzeu olandez după ce a fost vizată de trei activiști din colectivul Just Stop Oil joia trecută.

Franța nu este „la adapost de  o zi în care un activist frenetic atacă un tablou neprotejat”, avertizase marțea trecută ministrul Culturii Rima Abdul Malak, cerând „tuturor muzeelor ​​naționale să-și dubleze vigilența”. Deputatul ecologist Sandrine Rousseau susținuse în schimb, pe 15 octombrie, aceste inițiative lăudând „acțiunea acestor tineri (...) hiperinteresantă pentru că foarte deranjantă”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră