Motocicliștii ruși pro-Putin încep un raliu patriotic de la Moscova la Berlin trecând prin Ucraina

30 Apr 2023
Motocicliștii ruși pro-Putin încep un raliu patriotic de la Moscova la Berlin trecând prin Ucraina

Conduși de un „prieten” al președintelui rus, Lupii Nopții au părăsit Moscova în această sâmbătă. Ei plănuiesc să treacă și prin Ucraina, scrie Le Figaro

Jachete de piele, motociclete mari și steaguri rusești... Sute de motocicliști ruși de la clubul Night Wolves, fideli Kremlinului, s-au adunat sâmbătă, 29 aprilie, la Moscova pentru startul unui raliu „patriotic” care trebuie să treacă prin estul Ucrainei și se va termina in Germania.

Războiul nu va opri primăvara!” Acesta este mesajul principal al partidului de astăzi”, a spus Alexander Zaldastanov, supranumit „Chirurgul”, 60 de ani, lider și fondator al clubului, intervievat de AFP înainte de lansarea mitingului.

„Drumuri către victorie”

În ciuda tuturor dificultăților cu care se confruntă Rusia, aspirația noastră de victorie este veșnică”, a spus el, adăugând că trebuie făcut totul pentru a „apropia victoria” armatei ruse în Ucraina.

Mai mulți participanți la raliu au fluturat steaguri rusești și sovietice. Unii au lipit pe motociclete litera „Z”, simbol al „operațiunii militare speciale ruse” din Ucraina, lansată în februarie 2022.

Numit „Drumuri către Victorie”, mitingul a preluat sloganul tradițional al ofensivei ruse din Ucraina: „ Nu ne dezamăgim poporul”. Potrivit organizatorilor, motocicliștii trebuie să treacă de 1 Mai prin orașul Volgograd, fostul Stalingrad, pe Volga, scena bătăliei sângeroase dintre trupele naziste sovietice și germane din 1942-1943 care a marcat punctul de cotitură al celui de-al Doilea Război Mondial. spre victoria URSS și a aliaților săi.

O vizită planificată în Ucraina

Aceștia își vor continua călătoria către regiunea Donețk, în Donbass, scena unor lupte grele din estul Ucrainei, unde intenționează să distribuie ajutor umanitar civililor și soldaților ruși. Locuitorii din Donbass și noi suntem aceiași oameni”, a declarat pentru AFP Artyom, un muncitor în vârstă de 34 de ani, înainte de a pleca.

Trebuie să ne sprijinim oamenii oriunde s-ar afla”, a spus Alexei, un motociclist în vârstă de 50 de ani, care a venit special din Minsk (capitala Belarusului, la peste 700 km de Moscova) pentru a participa la miting. Irina Ermolina, 45 de ani, asistentă, spune că Lupii Nopții livrează în mod regulat ajutoare umanitare în regiunile Lugansk și Donețk din estul Ucrainei civililor și soldaților ruși răniți.

Trupe rock „patriotice”

După ce au făcut un circuit la Moscova, participanții s-au întors la punctul lor de plecare, „Bike center”, pentru un concert cu grupuri rock „patriotice” . Să-i aplaudăm pe toți cei care ne apără astăzi Patria”, proclamă pe scenă unul dintre muzicieni în fața unei mulțimi în jachete de piele, căști așezate pe mese lângă paharele de bere.

E pământ rusesc, este patria mea!” », cântă unul dintre grupuri, preluat de public. Unul dintre participanţi, însă, a spus că nu este de acord cu lozincile „patriotice” ale partidului. „ Nu-mi place nimic legat de ofensive ”, a spus bărbatul de 40 de ani, care a refuzat să fie numit. Organizatorii plănuiesc să își finalizeze raliul pe 9 mai la Berlin.

Alexander Zaldastanov, care pretinde că este „ prietenul ” președintelui rus Vladimir Putin, se află sub sancțiuni occidentale pentru sprijinul său pentru anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și ofensiva rusă în Ucraina. În mai 2015, i s-a interzis deja intrarea în Polonia, când dorea să organizeze „ un raliu al victoriei motocicletelor  în toată Europa. Interdicția a înfuriat diplomația rusă.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră