Moscova susține că a doborât rachete americane cu rază lungă de acțiune GLSDB

28 Mar 2023
Moscova susține că a doborât rachete americane cu rază lungă de acțiune GLSDB

Ministerul rus al Apărării a declarat marți că a doborât o rachetă americană GLSDB cu rază lungă de acțiune, scrie Le Monde.

„Apărarea antiaeriană (...) a doborât 18 rachete din sistemul Himars și o rachetă ghidată GLSDB” , scrie ministerul în comunicatul său zilnic despre aceste bombe ghidate cu o rază de acțiune de până la 150 km, promise Kievului de către Statele Unite la începutul lunii februarie.

GLSDB (pentru „Ground Launched Small Diameter Bomb” ) sunt dispozitive de diametru mic, de înaltă precizie, fabricate de americanii Boeing și suedezul Saab. Ele pot zbura până la 150 km și astfel amenință pozițiile rusești, în special depozitele de muniții, aflate mult în spatele liniilor frontului. Ucraina explică că are nevoie de astfel de muniții pentru a distruge liniile de aprovizionare rusești și astfel să-și depășească deficitul de oameni și muniție pentru contraofensiva anunțată de a respinge forțele ruse care ocupă o mare parte din sudul și estul Ucrainei.

Livrarea în iunie 2022 către armata ucraineană a sistemelor mobile de lansatoare de rachete Himars de înaltă precizie cu muniție cu o rază de acțiune de aproximativ 80 km a permis Ucrainei să devasteze spatele armatei ruse, deschizând calea contraofensivelor care au dus la recucerirea unor mari teritorii din sudul și nord-estul țării între septembrie și noiembrie. Pentru a răspunde amenințării Himar, forțele ruse și-au extins liniile de aprovizionare, în special deplasându-și depozitele de arme și muniții departe de front.

Occidentalii au fost reticenți în a furniza sisteme cu rază mai lungă de acțiune, temându-se că ar putea fi folosiți pentru a lovi teritoriul Rusiei și a provoca o escaladare. Kievul a promis, la rândul său, în mai multe rânduri că îl va folosi doar pentru a ataca ținte din teritoriul ocupat.

Statele Unite au anunțat în cele din urmă pe 3 februarie că vor furniza GLSDB-uri Ucrainei, dar programul de livrare nu fusese anunțat, unele surse estimand că sunt necesare câteva luni înainte de desfășurarea lor în teren.

Alte stiri din Externe

Ultima oră