Moscova deschide o anchetă penală împotriva magistraților CPI

20 Mar 2023
Moscova deschide o anchetă penală împotriva magistraților CPI

Comisia de Investigație a Rusiei a anunțat luni că i-a suspectat pe procuror și pe trei magistrați că au luat decizii ilegale, scrie Le Figaro.

Rusia a anunțat luni deschiderea unei anchete penale împotriva procurorului și a trei judecători ai Curții Penale Internaționale (CPI), la câteva zile după ce CPI a emis un mandat de arestare pentru președintele Vladimir Putin pentru o „crimă de război” în Ucraina.

Acești magistrați, inclusiv procurorul CPI Karim Khan, „au emis decizii ilegale (care au ca scop) arestarea președintelui Federației Ruse și a Comisarului pentru Drepturile Copilului ”, a declarat Comitetul de Investigații din Rusia într-un comunicat. A fost deschisă urmărire penală”, se precizează.

Putin „notoriu de nevinovat”

Karim Khan, procurorul CPI, este astfel vizat pe motiv că ar fi „inițiat proceduri penale împotriva unei persoane notoriu nevinovate, combinate cu acuzația ilegală de săvârșire a unei infracțiuni grave sau deosebit de grave”, precum și „pregătirea unui atac asupra unui reprezentant al unui stat străin”.

Vladimir Putin este acuzat de CPI, cu sediul la Haga, în Olanda, de crime de război pentru „deportarea” a mii de copii ucraineni în contextul conflictului dintre Moscova și Kiev. În timp ce Volodymyr Zelensky a numit această decizie „istorică” iar Joe Biden „justificată”, Moscova a luat-o în derâdere ca fiind „nulă de drept”, deoarece Rusia nu este membră a CPI și, prin urmare, nu recunoaște competența acestei instanțe, potrivit Kremlinului. purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.

Potrivit Comitetului de Investigații din Rusia, „urmărirea penală este evident ilegală, deoarece nu există niciun temei pentru răspunderea penală”. El a indicat că Vladimir Putin, în calitate de șef al statului, „se bucură de imunitate absolută față de jurisdicția statelor străine”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră