Moscova cere Kievului să-l extrădeze pe șeful serviciilor secrete ucrainene pe care îl acuză de „atacuri teroriste”

31 Mar 2024
Moscova cere Kievului să-l extrădeze pe șeful serviciilor secrete ucrainene pe care îl acuză de „atacuri teroriste”

Rusia a anunțat duminică că a cerut Ucrainei extrădarea șefului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) și a altor persoane despre care susține că sunt implicate în „atacuri teroriste” pe teritoriul său. Kievul a respins imediat aceste cereri, considerate „fără valoare” și „cinice”, scrie Le Monde

Ministerul rus de Externe a declarat într-o declarație că a cerut autorităților ucrainene „să aresteze și să extrădeze imediat” șeful SBU Vasyl Maliuk și alții, invocând două convenții internaționale împotriva terorismului.

Potrivit diplomației ruse, Maliuk a recunoscut că „a organizat bombardarea podului din Crimeea în octombrie 2022 și a dezvăluit detalii despre organizarea altor atacuri teroriste în Federația Rusă” .

„Partea rusă cere ca regimul de la Kiev să înceteze imediat orice sprijin pentru activitățile teroriste, să extrădeze pe cei responsabili și să despăgubească victimele pentru prejudiciul cauzat ”, se mai spune în declarație.

Ucraina raspunde cererii de extradare: Federația Rusă poate face de fapt o singură declarație- să anunțe lumii întregi înfrângerea în război

De fapt, Federația Rusă poate face o singură declarație demnă de remarcat - să anunțe lumii întregi înfrângerea în războiul împotriva Ucrainei și retragerea trupelor sale de pe pământul ucrainean, a comentat serviciul de presă al Serviciului de Securitate al Ucrainei pentru Ukrinform dupa solicitarea Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse de arestare a șefului serviciului special, Vasyl Malyuk.

„Orice cuvinte ale Ministerului rus de Externe sunt fără valoare. Federația Rusă poate face de fapt o singură declarație care să merită atentie - să anunțe lumii întregi înfrângerea în război și retragerea forțelor de ocupație de pe pământul ucrainean. SBU, împreună cu colegii săi din Forțele de Apărare și Securitate, fac tot posibilul pentru a grăbi această dată. Și victoria Ucrainei se apropie pe zi ce trece”, a spus SBU.

„Declarațiile despre terorism sună deosebit de cinice din partea țării teroriste însăși pe fondul aniversării eliberării lui Buchi și a atrocităților comise acolo de ruși. Ne amintim de fiecare ucrainean mort și vom face totul pentru a ne asigura că inamicul primește o pedeapsă justă”, a spus SBU.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră