Moscova anunță organizarea de „alegeri” locale în teritoriile ocupate pe 10 septembrie

15 Iun 2023
Moscova anunță organizarea de „alegeri” locale în teritoriile ocupate pe 10 septembrie

Comisia electorală rusă a anunțat joi organizarea de „alegeri” locale pe 10 septembrie în teritoriile pe care Rusia le ocupă în Ucraina și pe care le-a revendicat pentru anexare în septembrie 2022, precum Lugansk și Donețk în Est, sau Zaporizhia și Herson în sud, scrie Le Monde.

Aceste alegeri urmăresc, potrivit organismului, alegerea adunărilor regionale și a consiliilor municipale. Luptele continuă să dezvolte acolo, iar Ucraina conduce o contraofensivă care vizează eliberarea acestor teritorii.

La aproape un an și jumătate de la lansarea atacului asupra Ucrainei, Rusia controlează aproximativ 17% din teritoriul ucrainean, inclusiv Crimeea, o peninsulă anexată în 2014.

Președintele rus Vladimir Putin a revendicat anexarea regiunilor Herson, Zaporijjia, Lugansk și Donestk în septembrie anul trecut, după ce a organizat acolo pseudo-referendumuri, în ciuda luptelor și a criticilor aproape unanime din partea comunității internaționale.

Putin prezintă aceste regiuni ca fiind ținuturi istorice rusești și afirmă că Kievul va trebui să fie de acord să renunțe la ele pentru a ajunge la pace. Ucraina exclude orice compromis cu privire la integritatea sa teritorială.

Alte stiri din Externe

Ultima oră