În Africa de Sud, cererile sunt tot mai multe pentru ca familia regală britanică să returneze cel mai mare diamant alb din lume după moartea Reginei Elisabeta a II-a, scrie Capital.
Este un cadou sau un furt? Ar trebui Marea Britanie să returneze diamantul de 530 de carate supranumit „Marele Steaua Africii”, cunoscut și sub numele de „Cullinan I”, cel mai mare diamant alb tăiat din lume? De la moartea Reginei Elisabeta a II-a întrebarea a reapărut în Africa de Sud, relatează CNN pe 16 septembrie. Piatra prețioasă a fost extrasă în această țară iar autoritățile coloniale sud-africane l-au oferit familiei regale la începutul secolului trecut. Diamantul se află acum în mijlocul sceptrului regal care va fi acum purtat de regele Charles al III-lea .
În țară, întrebarea este dezbătută aprins. Mulți sud-africani cred că acest cadou este ilegitim și cer returnarea lui. Pe lângă o petiție prin care se cere ca diamantul să fie expus într-un muzeu, membrii Parlamentului și utilizatorii de internet cer „restituirea aurului, precum și a diamantelor furate de Marea Britanie” în perioada colonială.
„Solicităm repatrierea tuturor furturilor coloniale, din care marea stea a Africii face parte”
Se spune că diamantul Cullinan a fost extras dintr-o mină din Transvaal (sub dominație britanică), Africa de Sud, în 1905. Diamantul avea inițial dimensiunea unei inimi umane, înainte de a fi tăiat în nouă pietre mari și 96 de bucăți mai mici de către compania Asscher din Amsterdam. Cea mai mare dintre pietre a fost botezată „Mare Stea a Africii” de către regele Edward al VII-lea. Apoi se crede că piatra prețioasă a fost cumpărată de la proprietarul minei Thomas Cullinan de către guvernul sud-african din Transvaal. Acest guvern a fost cel care l-a oferit apoi regelui Edward al VII-lea – străbunicul Elisabetei a II-a – drept cadou de ziua de naștere în 1907. . O altă piatră mare, extrasă din diamant, ar fi fost montată în coroană.
Dar conform versiunii lui Everisto Benyera, profesor de politică africană la Universitatea din Africa de Sud intervievată de CNN, „orice tranzacție colonială este ilegitimă și imorală”. „Din punctul nostru de vedere, atât guvernele Transvaal, cât și Uniunea Africii de Sud, precum și sindicatele miniere la acea vreme erau ilegale”, explică el. Iar „primirea unui diamant furat nu exonerează destinatarul”. Aceeași parere are si Leigh-Ann Mathys, purtătorul de cuvânt național al Economic Freedom Fighters (EFF), un partid politic de opoziție din Africa de Sud, pentru care puterile coloniale britanice au furat pământul și și-au însușit minele care aparțineau populațiilor indigene. „Solicităm repatrierea tuturor obiectelor furate coloniale, inclusiv Marea Stea a Africii”, a spus ea.
Cele două pietre în cauză fac parte din simbolurile puterii regale. Mare Stea a Africii se află chiar în mijlocul spectrului regal care va fi acum deținut de regele Charles al III-lea. Iar a doua piatră face parte din coroană, de asemenea un simbol al „puterii” regilor Angliei. Cullinan este estimat a avea o valoare cuprinsă între 400 de milioane și 2 miliarde de dolari.