Mai mulți miniștri au boicotat întâlnirea de joi de la G20 pentru a protesta împotriva prezenței Rusiei, scrie La Telegramme
Miniștrii de Finanțe și bancherii din G20, reuniți miercuri în marja reuniunilor FMI și ale Băncii Mondiale, au părăsit sesiunea plenară sau și-au închis ecranele pentru a protesta împotriva prezenței Rusiei care a invadat Ucraina.
Președinția indoneziană a fost presată încă de luna trecută pentru a exclude Moscova din G20. Cu toate acestea, ea a refuzat să facă acest lucru în numele imparțialității.
G20 delegates to stage protests against Russia over Ukraine war | G20 | via @TheGardianNews
— Dupuy Emmanuel (@Emdupuy) April 20, 2022
Certes ! Mais la politique de la chaise vide n’est qu’une bien maigre réponse… https://t.co/nvQlZHdWr8
„Războiul este incompatibil cu cooperarea”, a declarat ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, la deschiderea reuniunii G20, cerând Rusiei „să se abțină de la participarea la reuniunile G20”.Omologul său rus Anton Siluanov a replicat: „G20 a fost întotdeauna și rămâne înainte de toate un forum economic”.
„O amenințare serioasă la adresa economiei globale”
Acest organism reunește cele douăzeci de mari economii mondiale, inclusiv Statele Unite ale Americii, Canada, China, India, Brazilia, Japonia, Franța și Germania.
Nereușind să obțină excluderea Moscovei, miniștrii, inclusiv secretarul american al Trezoreriei Janet Yellen, au decis să boicoteze sesiunile în care oficialii ruși urmau să vorbească.
„Întâlnirile din această săptămână de la Washington sunt menite să susțină economia globală, iar invazia ilegală a Ucrainei de către Rusia reprezintă o amenințare gravă pentru economia globală”, a scris vicepremierul canadian Chrystia Freeland pe Twitter.
The world’s democracies will not stand idly by in the face of continued Russian aggression and war crimes. Today Canada and a number of our democratic partners walked out of the G20 plenary when Russia sought to intervene. pic.twitter.com/J67gU810sO
— Chrystia Freeland (@cafreeland) April 20, 2022
„Rusia nu ar trebui să participe sau să fie inclusă în aceste întâlniri”, a adăugat ea.
Chrystia Freeland și-a însoțit tweeturile cu o fotografie în care oficialii occidentali „au părăsit plenul G20 când Rusia a încercat să intervină”.
„Mulți miniștri de finanțe și bancheri centrali, inclusiv ministrul ucrainean (Serguii Marchenko) și secretarul (Janet) Yellen, au plecat când Rusia a început să vorbească”, a confirmat mai devreme o sursă apropiată delegației SUA. „Alți miniștri și guvernatori, care erau virtuali, și-au oprit camerele”.
Și la Londra, se subliniază că reprezentanții britanici au părăsit sala.
De asemenea, miniștrii G7 au obținut ca Ucraina, care nu este membră a G20, să participe la această întâlnire.
O platformă pentru Moscova?
În schimb, ministrul german de Finanțe Christian Lindner a apărat dorința Berlinului de a participa la toate sesiunile, inclusiv la cele în prezența oficialilor ruși. „Nu vom oferi Rusiei o platformă pentru a-și răspândi propaganda și minciunile”, a spus el reporterilor la Washington, unde se ține reuniunea G20 cu unii dintre omologii săi, alții optând pentru modul virtual.
Dar el a asigurat că Germania, care prezidează în prezent G7, a cărei întâlnire este programată miercuri după-amiază la Washington, încearcă să obțină „o reacție comună, în cazul participării reprezentanților ruși la reuniunile” G20 fără a da mai multe detalii.
Este prima dată când membrii grupului G20 se întâlnesc de la invadarea Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie. Ei s-au despărțit la Jakarta, Indonezia, pe 18 februarie, cu promisiunea de a se coordona pentru o redresare globală „mai puternică”. Dimpotrivă, ofensiva rusă a întunecat considerabil perspectivele, agravând inflația și provocând o criză alimentară.