Mii de oameni s-au adunat la Varsovia pentru un miting al opoziției înaintea alegerilor

01 Oct 2023
Mii de oameni s-au adunat la Varsovia pentru un miting al opoziției înaintea alegerilor

Zeci de mii de oameni s-au adunat duminică la un miting de opoziție la Varșovia, cu două săptămâni înaintea alegerilor despre care Platforma Civică (PO) liberală spune că ar putea decide viitorul Poloniei în Uniunea Europeană și statutul său democratic, scrie Reuters

Sondajele de opinie sugerează că guvernul naționalist de Drept și Justiție (PiS) ar putea câștiga votul, dar s-ar putea lupta să formeze o majoritate pe fondul nemulțumirii unora față de creșterea costurilor vieții și îngrijorării cu privire la erodarea controalelor și echilibrului democratic.

Opoziția speră ca marșul de duminică să devină cel mai mare din ultimele decenii și să îi stimuleze pe alegători să participe la alegeri.

"Se apropie o mare schimbare. Acesta este un semn al renașterii Poloniei", a declarat liderul PO Donald Tusk mulțimilor adunate în piața centrală a Varșoviei, mulți oameni fluturând steaguri poloneze și UE.

Tusk, fost președinte al Consiliului European, a spus că PiS ar putea avea ca scop scoaterea Poloniei din UE, ceea ce partidul neagă și a considerat alegerile drept cruciale pentru drepturile minorităților și ale femeilor.

PiS, aflat la putere din 2015, a făcut campanie pe angajamentul de a ține migranții în afara Poloniei, spunând că acest lucru este esențial pentru securitatea națională și că va continua să canalizeze bani către familii și persoanele în vârstă.

„Vreau să fiu liberă, să fiu în UE, vreau să am un cuvânt de spus, vreau să am instanțe libere”, a spus Hanna Chaciewicz, un stomatolog în vârstă de 59 de ani din Otwock, un oraș din afara Varșoviei.

Radiodifuzorul public TVP, despre care observatorii mass-media independenți spun că a devenit un purtător de cuvânt al guvernului sub regimul PiS, a citat poliția spunând că aproximativ 100.000 de persoane s-au alăturat marșului de duminică.

Alte stiri din Externe

Ultima oră