Medicamentele nu funcționează împotriva noului virus mortal mpox, arată un studiu

17 Aug 2024
Medicamentele nu funcționează împotriva noului virus mortal mpox, arată un studiu

Descoperirile sunt „dezamăgitoare”, a spus Jeanne Marrazzo, director al Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA, scrie Politico

Un medicament utilizat în ultimul focar global de mpox din 2022-23 nu este eficient împotriva virusului mai sever care se răspândește rapid în Africa, au descoperit cercetătorii .

Antiviralul, tecovirimat, nu a redus durata leziunilor la copii și adulți cu clade I mpox în Republica Democrată Congo (RDC), conform rezultatelor inițiale ale unui studiu controlat cu placebo condus de cercetători din RDC.

Clada I este un tip de mpox mai periculos - cunoscut anterior sub numele de variola maimuțelor - decât clada II, care a provocat un focar global în 2022 și este asociat cu boli mai severe și rate mai mari de deces. Clade I afectează în mod disproporționat copiii, o tendință neobservată în focarul din 2022 și a determinat Organizația Mondială a Sănătății să declare o urgență globală miercuri.

„Aceste constatări sunt dezamăgitoare, dar ne oferă informații esențiale și întăresc nevoia de a identifica alți candidați terapeutici pentru mpox în timp ce continuăm cercetările privind utilizarea tecovirimatului în alte populații cu mpox”, a declarat Jeanne Marrazzo, director al Institutului Național de Boli Infecțioase din SUA (NIAID).

Studiul susținut de NIAID a arătat că decesele ar putea fi evitate atunci când pacienții cu mpox erau tratați în spital. Cercetătorii au înrolat 597 de pacienți cu mpox care au fost toți internați în spital timp de cel puțin 14 zile. Rata mortalității – inclusiv a celor care au primit un placebo – a fost de 1,7%, comparativ cu cel puțin 3,6% dintre toate cazurile din RDC, au spus ei.

„Acest lucru arată că pot fi obținute rezultate mai bune în rândul persoanelor cu mpox atunci când sunt spitalizați și li se oferă îngrijiri de susținere de înaltă calitate”, se arată în declarația National Institutes of Health.

Producătorul, SIGA , a remarcat, de asemenea, că a existat o „îmbunătățire semnificativă” pentru cei tratați precoce și cu cea mai severă boală. Deși nu sunt semnificative statistic, SIGA consideră că datele susțin studii suplimentare în aceste grupuri. Prețul acțiunilor SIGA a scăzut cu mai mult de 40 % în urma rezultatelor, dar și-a revenit cu aproximativ jumătate până vineri după-amiază.

Tecovirimat este aprobat în UE pentru tratamentul variolei și variolei maimuțelor, dar pe baza studiilor pe animale. Autorizația a fost acordată în „circumstanțe excepționale” fără datele de eficacitate clinică necesare în mod normal.

Comisia Europeană a cumpărat provizii de medicament în timpul focarului din 2022-2023, în timp ce autoritățile din Marea Britanie l -au recomandat ca opțiune pentru pacienții spitalizați. De asemenea, SUA a pus medicamentul disponibil unor pacienți cu mpox în 2022, ca parte a studiilor privind eficacitatea acestuia.

Alte stiri din Externe

Ultima oră