Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, le-a transmis șefilor de state și de guverne, la începutul întrunirii Consiliului European pe tema migrației, că „solidaritatea europeană înseamnă împărţirea responsabilităților și a nu lăsa pe nimeni singur”.
Schulz a subliniat că, în pofida dificultăților întâmpinate, în ultimele luni au fost deja înregistrate progrese semnificative.
El a menționat în acest context crearea unei misiuni comune de căutare și salvare în Marea Mediterană, lupta împotriva traficanților de persoane, modificarea bugetului UE pe 2015, cu scopul de a aloca mai multe resurse pentru soluționarea crizei refugiaților, precum și mai multe fonduri pentru organizațiile umanitare care ajută refugiați.
Cu toate acestea, președintele a avertizat că este nevoie de un nou sistem permanent pentru relocarea refugiaților.
„Evoluția evenimentelor a determinat învechirea sistemului de la Dublin. Avem de ales între o confruntare cu mai multe crize la rând, încercând să aplicăm remedii pe termen scurt pentru aspecte individuale, și găsirea unei soluții complete pentru ancorarea permanentă a solidarității”, a declarat Schulz, citat de site-ul Parlamentului European.
El a pledat, de asemenea, pentru progresul în domeniul migrației legale și a adăugat că frontierele externe ale UE trebuie să fie gestionate în mod eficient și uman.
„Spațiul Schengen va supraviețui doar dacă statele membre, sub presiune, nu îl vor abandona și dacă vom pune bine în aplicare noul sistem de monitorizare și evaluare adoptat în 2013.
Gestionarea frontierelor noastre externe este o responsabilitate colectivă și trebuie să se bazeze pe principiile de responsabilitate comună, încredere reciprocă și solidaritate”, a declarat Schulz.
El consideră că Turciei ar trebui să i se acorde sprijin pentru susținerea celor două milioane de refugiați sirieni pe care îi găzduiește, însă situația politică din această țară provoacă îngrijorări.
Vorbind despre Siria, președintele a declarat că este nevoie de o inițiativă diplomatică majoră: „Siria este astăzi cel mai mare dezastru umanitar din lume”. (I.D)