Maia Sandu: Prigojin a vrut să mă răstoarne

09 Oct 2023
Maia Sandu: Prigojin a vrut să mă răstoarne

„Situația este cu adevărat dramatică și trebuie să ne protejăm”, a adăugat Președintele Republicii Moldova Maia Sandu, scrie Politico citând un interviu pentru Financial Times.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, spune că șeful mercenar al Wagner, Evgheni Prigojin, a plănuit o lovitură de stat împotriva ei la începutul acestui an, ca parte a unei strategii mai ample de destabilizare a țării.

„Informația pe care o avem este că a fost un plan pregătit de echipa [Prigojin]”, a spus Sandu într-un interviu pentru Financial Times, adăugând că grupurile lui Wagner au vrut să declanșeze proteste „violente” antiguvernamentale.

„Situația este cu adevărat dramatică și trebuie să ne protejăm”, a adăugat ea. Prigojin, care a organizat o lovitură de stat eșuată împotriva Kremlinului în iunie , a murit într-un accident de avion două luni mai târziu.

Maia Sandu a spus că liderul al lui Wagner, Evgheni Prigojin, a plănuit lovitura de stat la începutul acestui an și a avertizat că Moscova folosește diverse metode, inclusiv bani și carduri bancare emise în Dubai, pentru a introduce bani în Republica Moldova și a mitui alegătorii înaintea unui șir de alegeri.

Oficialii europeni și americani au avertizat în februarie că Rusia intenționează să răstoarne guvernul pro-occidental al Maiei Sandu, iar Moldova a declarat în martie că a arestat un membru al lui Wagner și i-a acuzat că a provocat tulburări. Prigojin a fost ucis într-un accident de avion în august, la două luni după ce a condus o revoltă avortată în Rusia.

Rusia a încercat să facă presiuni asupra Moldovei de când a început președinția Maiei Sandu în 2020, în timp ce Kremlinul se împotrivea opiniilor ei puternic pro-occidentale și dorinței ei de a intra în UE.

Țara a devenit o țară candidată oficială la UE anul trecut, iar statele membre ale blocului urmează să decidă dacă vor începe discuțiile oficiale de aderare până la sfârșitul acestui an.

Interferența Rusiei a inclus utilizarea rolului său anterior de unic furnizor de gaz al țării ca pârghie politică, atacuri hibride, inclusiv utilizarea instrumentelor cibernetice și amenințări care implică regiunea separatistă pro-rusă a Transnistriei.

Sandu a spus: „Rusia va crește presiunea asupra Moldovei. Au încercat energia și au eșuat. Au încercat să răstoarne guvernul și au eșuat. Și acum încearcă să interfereze masiv în alegerile noastre, folosind mulți bani.” a spus Maia Sandu pentru Financial Times

UE a impus în mai sancțiuni oligarhului prorus Ilan Șor pentru „destabilizarea, subminarea sau amenințarea suveranității și independenței Republicii Moldova”.

Moldova a interzis partidul său politic omonim o lună mai târziu.

Sandu a cerut săptămâna aceasta UE să impună sancțiuni companiilor legate de Șor pe care guvernul spune că le folosește pentru a continua să canalizeze bani în țară.

„Nu putem juca șah cu rușii dacă ei poartă mănuși de box”, a spus Sandu, justificând măsurile.

Moldova va organiza alegeri locale luna viitoare, partidul de guvernământ al lui Sandu fiind sub presiune în unele zone, inclusiv în capitala Chișinău. Sandu a spus că are dovezi că Rusia vizează în mod special alegerile locale pentru a câștiga un impuls politic înainte de alegerile prezidențiale de anul viitor și de sondajele parlamentare din 2025.

Serviciile de informații din Republica Moldova au detectat cel puțin 20 de milioane de euro în finanțare rusă care intră în țară în scopuri politice, iar cifra reală este probabil mai mare, a spus Sandu.

„Uneltele pe care le folosesc pentru a aduce banii în țară sunt foarte diverse. Am văzut de ceva vreme că tocmai trimiteau moldoveni la Moscova cu avionul prin Armenia. Și acești oameni ar aduce fiecare [înapoi] 10.000 de euro”, a spus ea.

„Am văzut recent că aduceau carduri, carduri bancare care au fost emise în Dubai . . . ei doar distribuie mii de carduri . . . carduri bancare persoanelor pe care vor să-i mituiască.”

De asemenea, Sandu a cerut altor lideri europeni reuniți în orașul spaniol Granada săptămâna aceasta să-și întărească vigilența față de „finanțarea ilegală din Rusia” care era trimisă prin jurisdicțiile lor în Moldova.

„Nu este doar operațiunea directă care implică Rusia și Moldova”, a spus ea. „Uneori trece prin alte țări [europene].”

Alte stiri din Externe

Ultima oră