Emmanuel Macron și Ursula von der Leyen lansează un apel către cercetătorii străini, în special către cei amenințați în Statele Unite de politicile administrației Trump, prin organizarea conferinței Choose Europe for Science, în cadrul căreia ar putea fi anunțate și stimulente financiare pentru atragerea acestora. Evenimentul, care reunește reprezentanți ai universităților europene, comisari europeni și miniștri ai Cercetării, va fi încheiat, la finalul dimineții, de președintele Franței și de președinta Comisiei Europene, în prestigiosul campus istoric al Sorbonei, în inima Parisului, scrie Le Figaro
Amenințările la adresa libertății academice din Statele Unite reprezintă, potrivit unui consilier al președintelui Macron, o oportunitate de a „apăra interesele noastre strategice și de a promova o viziune universalistă”. Macron anunțase organizarea conferinței la mijlocul lunii aprilie, odată cu lansarea platformei Choose France for Science, înainte de inițiativa similară anunțată de Centrul Național Francez de Cercetare Științifică (CNRS), cel mai mare organism de cercetare din Europa ca număr de cercetători.
Scopul este acela de a arăta că „într-un moment în care libertățile academice se confruntă cu un regres sau cu amenințări, Europa rămâne un continent atractiv”, potrivit Palatului Élysée. De la revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, în ianuarie, cercetătorii și universitățile americane se simt vizați de guvernul său și se tem pentru viitorul lor, în contextul în care libertățile academice și de cercetare sunt subminate, iar finanțările reduse drastic.
Să facem din Europa un spațiu mai atractiv
Platforma Choose France for Science menționează că statul ar putea cofinanța până la 50% din anumite proiecte de cercetare, pe bază de merit. Totuși, operatorii din domeniu așteaptă clarificări privind suma totală care va fi alocată. Inițiativa stârnește nemulțumirea sindicatelor franceze din învățământul superior și cercetare, care o consideră „șocantă, chiar indecentă”.
Sindicaliștii denunță „subfinanțarea cronică” a sectorului, „fuziunile forțate” ale instituțiilor, dar și „atacurile aproape constante asupra libertății academice”, amintind și controversele legate de așa-numitul „wokism” în universități. Nu se cunosc încă măsurile pe care le-ar putea anunța Ursula von der Leyen, însă marțea trecută ea a declarat că Bruxellesul va face „propuneri pentru a-i ajuta pe oamenii de știință și pe cercetători să ‘aleagă Europa’”.
Obiectivul este de a face Franța și, mai larg, continentul european mai atractive, în condițiile în care salariile și fondurile alocate cercetării sunt mult sub nivelul celor din Statele Unite. Anunțurile vor viza în special domeniile sănătății, climei și biodiversității, digitalizării și inteligenței artificiale, spațiului și agriculturii, potrivit Élysée.
Von der Leyen și Macron califică atacul lui Trump asupra universităților drept o „greșeală uriașă”,scrie Politico
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a criticat luni campania președintelui american Donald Trump împotriva învățământului superior din SUA, în timp ce anunța un plan de jumătate de miliard de euro pentru atragerea cercetătorilor străini.
„Rolul științei în lumea de astăzi este pus sub semnul întrebării. Investițiile în cercetarea fundamentală, liberă și deschisă sunt contestate. Ce greșeală uriașă!”, a declarat von der Leyen. „Știința nu are pașaport, nu are gen, etnie sau afiliere politică.”
Vorbind alături de președintele francez Emmanuel Macron la celebra Universitate Sorbona din Paris, von der Leyen a anunțat inițiativa „Choose Europe for Science”, care va lansa un program de 500 de milioane de euro pentru perioada 2025–2027, cu scopul de a atrage cercetători străini și de a „sprijini cei mai buni și mai străluciți cercetători și oameni de știință din Europa și din întreaga lume.” Deși nu i-a menționat direct pe cercetătorii americani sau pe Donald Trump, ținta criticilor a fost clară. Von der Leyen și-a construit discursul în jurul poveștii Mariei Curie — celebra laureată a Premiului Nobel care a fugit din Polonia ocupată de ruși pentru a se stabili în Franța.
Criticile lui Macron au fost mai directe.
„Nu trebuie să minimalizăm ce este în joc astăzi. Nimeni nu și-ar fi imaginat, acum câțiva ani, că una dintre cele mai mari democrații ale lumii va desființa programe de cercetare doar pentru că în ele apărea cuvântul diversitate”, a declarat președintele francez. „Nimeni nu și-ar fi imaginat că una dintre cele mai mari democrații ale lumii ar putea, dintr-o singură mișcare, să anuleze posibilitatea unui cercetător de a obține viză.”
Dependențe și direcții strategice
Evenimentul se desfășoara într-un format „larg european”, potrivit Élysée, cu participarea unor reprezentanți din Regatul Unit, Elveția și Norvegia. Dimineața vor avea loc două mese rotunde, la care vor participa și universitari și industriași americani. Una dintre ele va aborda tema libertăților academice și a contribuției cercetării la bunurile publice globale.
A doua va analiza mijloacele de reducere a dependențelor europene în domeniul cercetării, precum și direcțiile strategice care trebuie urmate în ceea ce privește „finanțarea, inovarea și structura cercetării, atât la nivel francez, cât și european”, potrivit unui consilier de la Élysée. Potrivit aceleiași surse, retragerea Americii din numeroase parteneriate internaționale „ar putea avea consecințe asupra securității noastre, în special în materie de supraveghere sanitară și asupra marilor programe de cooperare”, cum ar fi cele privind clima.
Ziua va continua cu o reuniune a miniștrilor europeni ai Cercetării, la invitația omologului francez Philippe Baptiste. Acesta îi va primi la sediul ministerului său pe președinții universităților și ai marilor institute europene de cercetare.
Scientists and Researchers from all over the world: "Choose Europe!”
— EC AV Service (@EC_AVService) May 5, 2025
Freedom of science and research is fundamental, this is why Europe is open to the best and brightest.
We support them to choose Europe and make Europe the home of innovation again.https://t.co/0coTKxfOzC pic.twitter.com/uZZ081y00s