Macron: contraofensiva ucraineană va dura „câteva săptămâni, chiar luni”

13 Iun 2023
Macron: contraofensiva ucraineană va dura „câteva săptămâni, chiar luni”

Președintele francez a vorbit la un summit care a reunit liderii germani și polonezi la palatul Elysée, scrie Le Figaro.

Emmanuel Macron a confirmat luni, 12 iunie, că contraofensiva armatei ucrainene împotriva forțelor ruse a început „cu câteva zile în urmă”. 

Se intenționează să se desfășoare timp de câteva săptămâni, chiar câteva luni”, a adăugat președintele francez, care reunește liderii germani și polonezi în formatul Triunghiului Weimar, o platformă pentru întâlniri regulate la vârf între cele trei țări.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelensky, a anunțat sâmbătă că în Ucraina au loc „acțiuni de contraofensivă și defensivă”, fără a preciza dacă este vorba despre contraofensiva majoră care a fost pregătită de câteva săptămâni. Șapte sate au fost recucerite de forțele ruse din sudul și estul țării, ca parte a acestor operațiuni, a anunțat guvernul ucrainean luni seară.

„Cel mai victorios posibil”

Ne dorim” ca această contraofensivă să aibă „un succes cât mai mare pentru ca apoi să declanșăm o fază de negocieri în bune condiții”, a subliniat președintele francez. Emmanuel Macron a confirmat, de asemenea, că Franța va continua să-și „intensifice” ajutorul militar pentru Ucraina. Am intensificat livrările de arme și muniție, vehicule blindate, dar și suport logistic”, a amintit el, precizând, de asemenea, că s-a asigurat întreținerea echipamentelor avariate în timpul luptei.

Vom continua conform programului pe care i l-am dat (președintelui Zelensky) în următoarele zile și săptămâni”, a adăugat șeful statului francez. Cancelarul Scholz a mai subliniat că Ucraina va fi „susținută atâta timp cât va fi necesar” cu tancuri, artilerie și, de asemenea, apărare antiaeriană. Războiul de agresiune purtat de Rusia este deja un eșec strategic și geopolitic pentru agresor”, a insistat președintele Macron.

Președintele Duda, la rândul său, a insistat asupra necesității de a trimite un „semnal clar al unei perspective clare” a aderării Ucrainei la NATO la următorul summit al Alianței din 11 și 12 iulie de la Vilnius (Lituania). Ucrainei trebuie să i se acorde „undă verde”, a subliniat el, fără a se ajunge însă până la a vorbi de aderarea imediată, ceea ce este foarte puțin probabil atâta timp cât țara este în război din cauza riscurilor extinderii conflictului la țările membre ale Alianta.

În așteptarea acestei intrări în NATO, președintele Macron propusese pe 31 mai la Bratislava să ofere Ucrainei garanții de securitate „tangibile” pentru a descuraja Rusia să reînnoiască o astfel de agresiune, a remarcat președintele Duda.

Alte stiri din Externe

Ultima oră