Luptătorul australian „Ninja” a fost ucis în Ucraina de către forțele ruse

06 Noi 2022
Luptătorul australian „Ninja” a fost ucis în Ucraina de către forțele ruse

Un bărbat din Australia supranumit „Ninja”, care a petrecut luni de zile în pădure cu un batalion de luptători străini, a fost ucis într-o luptă pentru eliberarea unui sat ucrainean, scrie presa australiana The Age.

Trevor Kjeldal nu a ascultat recomandarea guvernului australian în martie și a zburat să lupte în Ucraina, în ciuda faptului că nu avea legături cu aceasta țară sau vreo experiență militară anterioară.

Bărbatul care avea 40 de ani a murit în luptă miercuri în regiunea Luhansk, unde au avut loc lupte grele în ultimele săptămâni. Se crede că a fost ucis lângă satul Nevske, care a fost eliberat de forțele ucrainene în aceeași zi în care a murit Kjeldal.

Un membru al unității sale l-a descris pe australian ca fiind „cu adevărat angajat în cauza” „libertății ucrainene” și „luptei cu rușii”.

„În luna iulie, a suferit o rană gravă, iar după ce a urmat un tratament medical timp de două luni s-a întors la jumătatea lunii septembrie. Era cu adevărat angajat.”, spune colegul lui.

Kjeldal a fost al doilea australian care a murit luptând cu unitatea lor. Jed William Danahay, în vârstă de 27 de ani a fost ucis de forțele ruse în august la Izyum, în estul Ucrainei.

„Când am auzit că Zelensky cheamă luptători voluntari, mi-am rezervat biletul imediat. Am fost cu adevărat inspirat de curajul și rezistența poporului ucrainean”, spunea Kjeldal pentru presa australiană în august.

„În plus, australienilor le place să-i susțină pe cei defavorizați, este doar natura noastră.”

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat anterior că aproximativ 20.000 de luptători străini din 52 de țări au solicitat să se alăture luptei. 

Spre deosebire de guvernul britanic, care a încurajat cetățenii pregătiți militar să se alăture efortului de război, guvernul australian i-a avertizat în mod repetat pe australieni să nu călătorească în Ucraina.

În Australia, în prezent este ilegal ca cetățenii să lupte pentru grupurile armate non-statale în conflicte străine, deși este legal să se alăture forței militare oficiale a unei națiuni străine.

Alte stiri din Externe

Ultima oră