Într-o eră în care biologia a devenit subiect de protest stradal, mii de oameni s-au adunat sâmbătă la Londra pentru a contesta ceea ce, până nu demult, era considerat un fapt banal: că o femeie este, în mod legal, o persoană de sex feminin. Înarmați cu pancarte și convingeri ferme că realitatea se votează, manifestanții au denunțat decizia Curții Supreme a Regatului Unit de a defini „femeia” prin prisma sexului biologic. Această decizie judecătorească a pus capăt, miercuri, unui conflict de șapte ani între guvernul scoțian și organizația For Women Scotland, scrie Le Figaro
Câteva mii de manifestanți s-au adunat sâmbătă la Londra pentru a apăra „drepturile persoanelor transgender”, la trei zile după ce Curtea Supremă britanică a decis ca definiția legală a unei femei să se bazeze pe sexul biologic. Această hotărâre încheie un conflict care a durat șapte ani între guvernul scoțian și organizația feministă For Women Scotland.
Guvernul scoțian considera că femeile transgender, indiferent dacă dețin sau nu un certificat de recunoaștere a genului (Gender Recognition Certificate – GRC), aveau dreptul la protecțiile acordate prin Legea Egalității din 2010 femeilor. În schimb, For Women Scotland susținea că aceste protecții ar trebui rezervate exclusiv persoanelor născute femei. Cei cinci judecători ai Curții au fost chemați să decidă ce înseamnă „sexul” în sensul legii: sex biologic sau sex legal? Răspunsul a fost sexul biologic.
„Decizia unanimă a acestei curți este că termenii femeie și sex, în cadrul Legii Egalității din 2010, se referă la o femeie biologică și la sexul biologic”, a declarat Lordul Patrick Hodge, vicepreședintele Curții Supreme, în momentul pronunțării verdictului. El a adăugat totuși că „această decizie nu trebuie interpretată ca o victorie a unui grup social asupra altuia”. Cu toate acestea, protestatarii adunați sâmbătă în centrul Londrei au considerat decizia un atac la adresa drepturilor persoanelor transgender, deși Curtea a subliniat că hotărârea nu le afectează protecția împotriva discriminării sau hărțuirii.
Printre pancartele afișate de protestatari – majoritatea tineri în jur de 20-30 de ani – se puteau citi mesaje precum „Nicio curte nu poate decide cine ești”, „Femeile trans sunt femei”, „Persoanele trans nu sunt inamicul”, „Eu, bărbat? Taci din gură!”. Aceștia s-au adunat în fața Parlamentului britanic pentru a-și exprima nemulțumirea.
„Totul în procesul meu de tranziție va deveni mai complicat”, a declarat Joe Brown, o femeie trans de 29 de ani aflată în plin proces de schimbare de gen. Ea se teme că, în urma deciziei Curții Supreme, copiii trans vor fi și mai reticenți să-și asume identitatea, și că persoanele transgender vor întâmpina dificultăți sporite în accesarea serviciilor medicale.
Avery Greatorex, copreședintă a organizației Pride in Labour, a explicat că manifestația a fost organizată pentru a „pune presiune asupra guvernului și opiniei publice”, astfel încât acestea să acționeze pentru garantarea drepturilor persoanelor transgender. Guvernul britanic, condus de laburistul Keir Starmer, a salutat decizia Curții, considerând că aceasta aduce „claritate pentru femei și pentru furnizorii de servicii, precum spitale, adăposturi și cluburi sportive”.
Thousands of trans activists and leftists gathered in London on April 19 outside the UK Supreme Court to protest the ruling that trans women are not women and that sex is biological according to the Equality Act. Video by @actualcoverage: pic.twitter.com/SzKmvlKgEN
— Andy Ngo (@MrAndyNgo) April 19, 2025
???????????? Meanwhile in London
— Concerned Citizen (@BGatesIsaPyscho) April 19, 2025
“Trans Power Trans Power”
Hundreds of Trans Activist Protestors scream at The Women who are celebrating once Great Britain recognising basic biology & protecting Women’s rights. pic.twitter.com/VNjdLoxJ72