Locuitorii din Gaza trebuie să „rămână pe pământul lor”, spune președintele Egiptului

12 Oct 2023
Locuitorii din Gaza trebuie să „rămână pe pământul lor”, spune președintele Egiptului

Președintele Egiptului Abdel Fattah Al-Sissi a declarat joi că rezidenții din Gaza trebuie să fie „neclintiți” și „să rămână pe pământul lor”, pe fondul cererilor tot mai mari ca Egiptul să permită trecerea în siguranță a civililor din Fâșia Gaza, scrie Le Monde.

Singura ieșire viabilă pentru ca cetățenii din Gaza să fugă este prin punctul de trecere a frontierei Rafah dintre Egipt și Gaza, singurul pasaj de intrare și ieșire din enclavă care nu este controlată de Israel, scrie The Guardian

Egiptul a restricționat de multă vreme fluxul de locuitori din Gaza pe teritoriul său și a insistat anterior ca cele două părți să rezolve conflictele din interiorul granițelor lor.

Cairo a discutat cu Washingtonul și alții planuri de a oferi ajutor umanitar prin trecerea Rafah, dar a respins orice mișcare de a crea coridoare sigure pentru refugiații care fug din Gaza.

Egiptul se angajează să asigure livrarea „ajutoarelor, atât medicale, cât și umanitare în această perioadă dificilă”, a spus Sisi într-un discurs la o ceremonie militară de joi. Dar locuitorii din Gaza trebuie „să rămână neclintiți și să rămână pe pământul lor”, a spus el.

Punctul de trecere Rafah a fost închis de marți, după ce bombardamentele israeliene au lovit partea palestiniană, a informat miercuri Reuters, citând oficiali din Gaza și surse egiptene.

Alte stiri din Externe

Ultima oră