Lituania ridică interdicția privind transportul feroviar de mărfuri în exclava rusă Kaliningrad

23 Iul 2022
Lituania ridică interdicția privind transportul feroviar de mărfuri în exclava rusă Kaliningrad

Statul baltic Lituania a ridicat interdicția privind transportul feroviar de mărfuri sancționate în și din teritoriul rusesc Kaliningrad, a anunțat vineri Reuters citând agenția de presă rusă RIA.

Uniunea Europeană a declarat săptămâna trecută că interdicția de tranzit a afectat doar drumurile, nu și calea ferată, tranzitul și, prin urmare, Lituania ar trebui să permită Rusiei să trimită beton, lemn și alcool pe teritoriul UE către exclavă.

Lituania a împiedicat Rusia să trimită mărfuri sancționate pe calea ferată către Kaliningrad în iunie, declanșând un protest de la Moscova și o promisiune de represalii rapide.

RIA l-a citat pe Mantas Dubauskas, purtătorul de cuvânt al companiei de căi ferate de stat, care a spus că a informat clienții că ar putea expedia mărfuri din nou.

„Este posibil ca unele mărfuri să fie transportate astăzi”, a declarat RIA pentru televiziunea lituaniană.

Separat, agenția de știri Tass a citat un oficial guvernamental din Kaliningrad care a spus că 60 de vagoane de ciment vor fi expediate în curând în exclavă.

Kaliningrad este cuprins între Polonia și Lituania și izolată de restul Rusiei. Oficialii ruși au spus că interdicția ar fi putut afecta până la jumătate din toate transporturile de mărfuri către Kaliningrad, deși Lituania a spus că doar aproximativ 15% vor fi afectate.

Alte stiri din Externe

Ultima oră