Rusia a simulat lansări de rachete cu capacitate nucleară la Kaliningrad

05 Mai 2022
Rusia a simulat lansări de rachete cu capacitate nucleară la Kaliningrad

Rusia a simulat „lansări electronice” de sisteme mobile de rachete balistice cu capacitate nucleară, a declarat miercuri Ministerul rus al Apărării, scrie AFP citata de  BFMTV

Moscova a declarat miercuri că armata sa a simulat tragerea de rachete cu capacitate nucleară în enclava rusă Kaliningrad, în timp ce forțele ruse își continuă ofensivele în Ucraina. Anunțul vine în cea de-a 70-a zi a intervenției ruse în Ucraina, care a ucis mii de oameni și a provocat cea mai mare criză de refugiați din Europa de la al Doilea Război Mondial, cu peste 13 milioane de persoane strămutate.

După ce a trimis trupe în Ucraina la sfârșitul lunii februarie, președintele rus Vladimir Putin a emis amenințări puțin voalate care sugerau că este dispus să desfășoare arme nucleare tactice.

În timpul manevrelor militare din enclava Mării Baltice dintre țările membre ale UE, Polonia și Lituania, miercuri, Rusia a simulat „lansări electronice” de sisteme mobile de rachete balistice Iskander cu capacitate nucleară, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Putin avertizează
Forțele ruse au efectuat lovituri simple și multiple asupra țintelor care simulau lansatoare de sisteme de rachete, aerodromuri, infrastructură protejată, echipamente militare și posturi de comandă ale unui inamic fictiv, se arată în comunicat.

După ce au efectuat tragerile „electronice”, militarii au efectuat o manevră de schimbare a poziției pentru a evita „o eventuală lovitură de răzbunare”, potrivit Ministerului Apărării.
Unitățile de luptă au practicat și „operații în condiții de radiații și contaminare chimică”.

Vladimir Putin a avertizat cu privire la represalii „rapide” în cazul intervenției directe occidentale în conflictul ucrainean. Potrivit observatorilor, în ultimele zile televiziunea de stat rusă a încercat să facă utilizarea armelor nucleare mai acceptabilă pentru public.

„De două săptămâni auzim la televizor că ar trebui deschise silozurile nucleare”, a declarat marți Dimitri Muratov, redactorul unui ziar rus independent și laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

Alte stiri din Externe

Ultima oră