Kaliningrad: Moscova și Minsk discută măsuri comune de represalii împotriva Lituaniei care a interzis tranzitul către teritoriul rusesc

11 Iul 2022
Kaliningrad: Moscova și Minsk discută măsuri comune de represalii împotriva Lituaniei care a interzis tranzitul către teritoriul rusesc

Kremlinul a anunțat luni că președinții rus și belarus lucrează la „măsuri comune” pentru a răspunde Lituaniei care a interzis tranzitul anumitor mărfuri către teritoriul rusesc Kaliningrad, scrie Le Monde. 

Cu ieșire la mare între Polonia și Lituania, Kaliningrad este în mare parte aprovizionat pe calea ferată din Rusia continentală. În aplicarea sancțiunilor europene decise în urma ofensivei ruse împotriva Ucrainei, Vilnius nu mai autorizează de la jumătatea lunii iunie tranzitul pe teritoriul său a produselor sancționate de Uniunea Europeană (UE).

Lituania nu are altă graniță cu Rusia decât cea pe care o împarte cu Kaliningrad. Pe de altă parte, are aproximativ 680 de kilometri de graniță cu Belarus, aliatul numărul unu al Kremlinului, și baza din spate a armatei ruse .

Între Rusia și UE sunt în desfășurare discuții, Moscova cerând ridicarea restricțiilor privind tranzitul mărfurilor, în baza unui acord care datează din 2002, când țările baltice, foste republici sovietice, au aderat la UE.

La sfârșitul lunii iunie, guvernatorul Kaliningradului, Anton Alikhanov, estima că între 40% și 50% din mărfurile care ajung în enclavă ar putea face obiectul restricțiilor, de la cărbune la metale, inclusiv materiale de construcție, alcool și produse tehnologice.

Moscova a promis măsuri „serioase” ca răspuns la Lituania, dacă tranzitul nu va fi restabilit.

Alte stiri din Externe

Ultima oră