UE dă înapoi cu privire la Kaliningrad și se desolidarizează de Lituania

13 Iul 2022
UE dă înapoi cu privire la Kaliningrad și se desolidarizează de Lituania

Bruxelles-ul spune că nu încearcă să blocheze transporturile feroviare de mărfuri sancționate către exclava rusă, scrie Financial Times

Bruxelles-ul a spus că UE nu încearcă să blocheze transporturile feroviare de mărfuri sancționate din Rusia către Kaliningrad, în timp ce statele membre încearcă să reducă tensiunile cu Moscova.

Comisia Europeană a publicat miercuri îndrumări care confirmă că blocul nu a încercat să împiedice mărfurile transportate pe calea ferată să traverseze Lituania pentru a ajunge în exclava rusă de la Marea Baltică. 

Cu toate acestea, mărfurile care fac obiectul sancțiunilor UE, cum ar fi oțelul și cimentul, nu vor fi permise să circule, se arată în comunicat. Bunurile și tehnologiile militare și cu dublă utilizare sunt pe deplin interzise, ​​indiferent de modul de transport. 

Mișcarea vine după săptămâni de discuții în cadrul UE privind aplicarea riguroasă a sancțiunilor asupra produselor rusești destinate Kaliningradului. Lituania a verificat cu atenție transporturile, declanșând un răspuns furios din partea Moscovei, care a acuzat UE că a impus o „blocadă” asupra teritoriului. 

Lituania controlează singura rută feroviară terestră care leagă exclava de Rusia continentală prin Belarus. Unii oficiali UE au criticat în privat amploarea și intensitatea controalelor efectuate de Lituania asupra trenurilor rusești, îngrijorându-se că ar putea crea un impas periculos cu Rusia într-o parte geopolitic sensibilă a Europei. 

La rândul lor, factorii de decizie lituanieni au declarat în mod repetat că pun în aplicare corect sancțiunile UE împotriva Rusiei și nu impun nicio măsură unilaterală, negând că a existat vreo „blocare” a exclavei. 

UE a promovat șase runde de sancțiuni ca răzbunare pentru invazia Ucrainei de către Rusia, care va afecta o gamă în creștere progresivă de produse pe măsură ce acestea sunt introduse treptat. În conformitate cu îndrumările comisiei de miercuri, statele membre sunt obligate să aibă grijă de modele sau fluxuri comerciale neobișnuite. care indică eludarea sancțiunilor.  Comisia a subliniat, de asemenea, importanța monitorizării fluxurilor comerciale bidirecționale pentru a se asigura că mărfurile sancționate nu pot intra pe teritoriul vamal al UE. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră