Lira sterlină a înregistrat cea mai puternică scădere lunară față de dolar de la referendumul Brexit pe fondul intensificării incertitudinii economice și politice, scrie Financial Times.
Lira a scăzut cu 4,5% în august, până la 1,16 USD, în cea mai mare scădere lunară din octombrie 2016. De asemenea, a scăzut cu aproape 3% față de euro. Lira a început luna septembrie cu o scădere suplimentară de 0,3% față de dolarul verde, deși a fost aproximativ constant în raport cu moneda comună.
Prăbușirea monedei din august reflectă deteriorarea perspectivelor pentru economia Marii Britanii, deoarece criza energetică aduce o lovitură puternică întreprinderilor și consumatorilor. Noul prim-ministru, care urmează să fie numit săptămâna viitoare, ar putea aduce și mai multă incertitudine, deoarece stabilește noi priorități fiscale.
„Furtunile transversale ciclice se vor intensifica probabil pentru lira sterlină până în toamnă, pe măsură ce economia Marii Britanii navighează pe noi inițiative fiscale împotriva costurilor energetice în continuare în creștere și a indicelui prețurilor de consum”, au declarat analiștii JPMorgan luna trecută.
Liz Truss, favorită la câștigarea cursei pentru conducerea partidului conservator, a promis că va oferi reduceri de taxe cu 30 de miliarde de lire sterline ca parte a unui plan de susținere a economiei Marii Britanii împotriva agravării crizei costului vieții.
Economiștii spun că o slăbire a politicii fiscale ar putea atenua recesiunea care este prognozată de Banca Angliei și de mulți economiști din City care va începe la sfârșitul acestui an. Cu toate acestea, unii analiști au spus că un stimul de această natură ar putea îngreuna BoE să lupte cu cea mai gravă criză de inflație din mai bine de 40 de ani.
Philip Shaw, economist-șef la Investec din Londra, a declarat că scăderea rapidă a lirei sterline a fost „foarte îngrijorătoare”, deoarece subliniază îngrijorarea că, dacă Truss ar fi numit prim-ministru, politicile guvernului său s-ar abate de la BoE.
Actiunile de datorii din Marea Britanie s-au vândut, de asemenea, în august, cu un indice Bloomberg larg care urmărește datoria guvernamentală și corporativă scăzând cu peste 6%, mult mai rău decât Germania și Franța. Vânzarea a dus la creșterea cu peste 0,9 puncte procentuale a costurilor împrumuturilor guvernamentale pe 10 ani pe piața aurului, în cea mai mare creștere din 1989.
În acțiuni, indicele FTSE 250 al companiilor mijlocii listate în Marea Britanie, care sunt considerate mai sensibile la perspectivele economice interne decât cele listate pe FTSE 100, a scăzut cu 5,5% în august.
George Saravelos, șeful global al cercetării valutare la Deutsche Bank, a declarat că investitorii au avut dreptate să se întrebe dacă combinația fiscală și monetară din Regatul Unit este adecvată și cum ar afecta inflația.
„Presiunile asupra prețurilor devin persistente și mai ample. Dar ce fel de semnal trimite guvernul Marii Britanii despre inflație?” a spus Saravelos, adăugând că BoE nu a fost la fel de agresivă sau eficientă în comunicările sale cu privire la riscurile de inflație precum Rezerva Federală a SUA sau Banca Centrală Europeană.
Saravelos a spus că reacția piețelor valutare la promisiunile fiscale agresive care au fost nefinanțate sau o reducere generală a TVA-ului ar putea fi mai puțin favorabilă decât ajutorul pentru facturile la energie care vizează grupurile de venituri mici.
Lira a fost, de asemenea, trasă în jos de o creștere amplă a dolarului american luna trecută, deoarece comercianții au pariat că Fed va urma o strategie de creșteri agresive a ratelor în lunile următoare. Dar scăderea lirei în august a fost încă mai severă decât oricare dintre monedele G10, în afară de coroana Suediei.
Există semne provizorii că presiunea asupra monedei s-ar putea reduce. Speculatorii, inclusiv fondurile care tranzacționează instrumente financiare derivate, și-au redus pariurile la urs față de lire sterline în ultimele săptămâni.
„Fondurile cu efect de levier nu sunt agresive pe termen scurt față de [sterlina]”, a declarat Stephen Gallo, șeful european al strategiei valutare la BMO Capital Markets. „Alți administratori de fonduri își reduc acoperirile în lire sterline, ceea ce sugerează că își reduc expunerea la activele din Regatul Unit. Dar nu este clar dacă aceste mișcări recente sunt determinate de fluxurile de portofoliu pe termen scurt sau de schimbări ale fluxurilor de investiții străine directe pe termen lung.”
Marii investitori internaționali și-au redus expunerea pe piața bursieră din Marea Britanie în iulie, 15% din administratorii de fonduri la nivel mondial raportând o poziție „subponderată” a acțiunilor Marii Britanii, o scădere de 11 puncte procentuale față de poziția din luna precedentă, potrivit Bank of America, care a analizat opiniile a 250 de respondenți cu active combinate de 752 de miliarde de dolari.