Liderul Camerei Reprezentanților din SUA cere începerea unei anchete oficiale de demitere a lui Biden

13 Sep 2023
Liderul Camerei Reprezentanților din SUA cere începerea unei anchete oficiale de demitere a lui Biden

Kevin McCarthy susține că Biden a „mințit” poporul american în legătură cu afacerile controversate ale fiului său Hunter în străinătate, scrie Le Figaro

Liderul republican al Camerei Reprezentanților Kevin McCarthy s-a declarat în favoarea, marți, 12 septembrie, a deschiderii unei anchete de demitere a președintelui american Joe Biden. „Cer unei comisii din Camera Camerei să deschidă o anchetă oficială de demitere”, a declarat liderul republican al Congresului, considerând că liderul democrat a „mințit” poporul american cu privire la afacerile controversate ale fiului său în străinătate.

Hunter Biden, fiul în vârstă de cincizeci de ani al președintelui democrat, a devenit ținta dreptei americane. Aceștia îl acuză în special că a încheiat afaceri îndoielnice în Ucraina și China, în timp ce Joe Biden era vicepreședintele lui Barack Obama (2009-2017), valorificând rețelele și numele tatălui său.

Solicitată de luni de zile

Constituția S.U.A. prevede că Congresul îl poate demite pe președinte pentru „trădare, luare de mită sau alte infracțiuni grave”. Deschiderea procedurii de demitere a fost cerută de luni de zile de aripa Trumpistă a Partidului Republican, cu care liderul Kevin McCarthy a fost nevoit să facă numeroase compromisuri pentru a avea acces la post în ianuarie.

Vorbind la o conferință de presă pentru Freedom Caucus - un grup de membri republicani de dreapta ai Camerei Reprezentanților, care au făcut presiuni pe președintele Kevin McCarthy să lanseze ancheta de demitere a lui Joe Biden, republicanul Scott Perry spune că ancheta pentru demitere este „întârziată”,scrie BBC

„Cred că orice alt cetăţean care s-a confruntat cu el ceea ce se confruntă preşedintele chiar acum ar fi deja în instanţă”, a spus reprezentantul Pennsylvania.

„Nu este vorba despre răzbunare politică. Avem conturile bancare, puteți vedea că casele lui Biden nu pot fi cumpărate cu un salariu din Congres sau Senat.

„De asemenea, înțelegeți că nu este normal ca membrii familiei să primească milioane de dolari din interesele din străinatate.

„Aceste lucruri nu sunt normale”, adaugă el.

Mai mulți aleși moderați din Partidul Republican se opun, însă, deschiderii acestei anchete, de teamă să nu transforme procedura într-un exercițiu pur partizan. Democrații răspund că aceste eforturi sunt doar niște cortine de fum folosite pentru a ascunde necazurile legale care se adună pentru Donald Trump, inculpat de patru ori în mai puțin de șase luni .

Niciodată un președinte nu a fost demis în istoria Americii. Trei au fost pusi sub acuzare: Andrew Johnson în 1868, Bill Clinton în 1998 și Donald Trump în 2019 și 2021. Dar toți au fost achitați în cele din urmă. Richard Nixon a preferat să demisioneze în 1974 pentru a evita o demitere de către Congres din cauza scandalului Watergate.

Casa Albă critică ancheta

Casa Albă a condamnat ferm ancheta de demitere anunțată, considerând-o „extrem de politică” cu un an înainte de alegerile prezidențiale .

Republicanii Camerei l-au investigat pe președinte timp de nouă luni și nu au găsit nicio dovadă de abatere”, a declarat Ian Sams, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, pentru rețeaua de socializare X.

Alte stiri din Externe

Ultima oră