Vineri, la Conferința de Securitate de la München, vicepreședintele american a atins doar problema ucraineană și foaia de parcurs a Statelor Unite pentru încetarea ostilităților, concentrându-se pe un discurs care atacă europenii, aliații istorici ai țării sale în cadrul NATO, referitor la respectarea dreptului de vot și a libertății de exprimare, scrie Nouvel Obs
Președintele SUA, Donald Trump, și-a exprimat îngrijorarea vineri, 14 februarie, cu privire la amenințarea despre care a spus că cântărește „dreptul la libertatea de exprimare” în Europa, pe urmele vicepreședintelui său, care a făcut comentarii similare la începutul zilei.
Întrebat despre discursul lui J.D. Vance la Conferința de Securitate de la München, unde a deplâns o scădere a libertății de exprimare pe Vechiul Continent, Donald Trump a opinat: „Europa își pierde minunatul drept la libertatea de exprimare”. „Europa are o mare problemă cu imigrația”, a mai adăugat președintele.
Vineri, la Conferința de Securitate de la München, vicepreședintele american a atins doar problema ucraineană și foaia de parcurs a Statelor Unite pentru încetarea ostilităților, concentrându-se pe un discurs care atacă liderii europeni, aliații istorici ai țării sale în cadrul NATO, referitor la respectarea dreptului de vot și a libertății de exprimare.
„În Marea Britanie și în întreaga Europă, libertatea de exprimare, mă tem, este în retragere”, a spus el, provocând șoc în audiența sa. Un „recul” care îl „ingrijorează” mai mult decât amenințarea din „Rusia”, „China” sau „un alt actor extern”.
În discursul său, J. D. Vance a menționat în mod deosebit cazul României, unde primul tur al alegerilor prezidențiale a fost anulat de Curtea Constituțională. Candidatul Călin Georgescu a ieșit pe neașteptate pe primul loc, cu peste 20% din voturi, făcând campanie în principal pe platforma chineză TikTok, care este suspectată că ar fi fost manipulată.
Decizia de a anula alegerile a fost luată „pe baza suspiciunilor slabe ale unei agenții de informații”, a spus JD Vance, denunțând „presiuni enorme din partea vecinilor săi continentali” asupra României. Dacă „democrația ta poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari de publicitate digitală dintr-o țară străină, atunci nu a fost foarte puternică”, a spus el.
„Dacă ți-e frică de propriul popor, America nu va putea face nimic pentru tine ”, a spus JD Vance, aruncând o lovitură spre conferințe ca cele de la Munchen, ținute în „mari hoteluri” pe care pare să le disprețuiască, la fel ca și pe gazdele sale: „Voi și prietenii voștri europeni”, i-a desemnat el.
Acest discurs în fața elitei mondiale a diplomației și apărării i-a lăsat pe liderii europeni „șocați” de această „umilință totală”, a asigurat pe X deputatul ucrainean Oleksiy Goncharenko, prezent la München,
Vance critica „cordonul sanitar” german în jurul AfD
Țara gazdă, Germania, nu a fost cruțată când J. D. Vance a criticat consensul în jurul unui „cordon sanitar” care împiedică extrema dreaptă să acceseze puterea. Candidatul conservator Friedrich Merz, liderul în sondajele pentru alegerile legislative din Germania din 23 februarie, a reafirmat duminică că Partidul său Creștin Democrat (CDU) nu va forma niciodată o alianță cu partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).
„Ceea ce democrația germană, ca orice altă democrație, „nu poate supraviețui este să le spună milioanelor de alegători că gândurile și preocupările lor... nici măcar nu merită să fie luate în considerare”, a insistat Vance.
Acest apel a fost văzut la Berlin ca o nouă ingerință a administrației Donald Trump în campania electorală, după sprijinul repetat acordat de miliardarul Elon Musk AfD. Cancelarul Olaf Scholz „a respins în mod expres” comentariile lui JD Vance. „Din experiența național-socialismului, partidele democratice din Germania au tras un consens: este firewall-ul (echivalentul cordonului sanitar) împotriva partidelor de extremă dreapta”, a reacționat el pe X.
Acest lucru nu l-a descurajat pe JD Vance să se întâlnească ulterior cu candidatul AfD Alice Weidel într-un hotel din München, a confirmat un membru senior al echipei sale. Vicepreședintele „s-a întâlnit cu toți liderii principalelor partide politice germane”, și anume Friedrich Merz vineri la München și Olaf Scholz la începutul săptămânii la Paris, a spus aceeași sursă.
Suedia vizată și ea
J.D. Vance a vizat și Suedia pentru că l-a condamnat pe colegul lui Salwan Momika, un bărbat ucis la sfârșitul lunii ianuarie după ce a înfuriat țările musulmane prin arderea unor copii ale Coranului.
Contactat de AFP, ministrul Justiției Gunnar Strömmer a răspuns că Suedia are „una dintre cele mai extinse protecții pentru libertatea de exprimare din lume”, dar că nu este „nelimitată”.
Vorbind după Vance, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a numit remarcile sale „inacceptabile”. În Germania, „partidele extremiste precum AfD” pot „desfășura o campanie electorală complet normală”, a răspuns el, subliniind prezența Alicei Weidel „la televiziune” cu o zi înainte. Iar „mass-media care difuzează propagandă rusă este, de asemenea, permisă” în conferințele de presă guvernamentale, a mai spus el.
La Washington, agenția Associated Press a declarat joi că unuia dintre jurnaliștii săi i s-a refuzat din nou accesul la un eveniment de la Casa Albă și a denunțat o „escaladare foarte îngrijorătoare”. Guvernul SUA critică agenția de presă pentru că nu a folosit noul termen „Golful Americii” atunci când se referă la Golful Mexic.
US Vice President Vance just spoke. The only thing that can be said about Vance's speech was the total humiliation of all European leaders. People in the room are shocked.
— Oleksiy Goncharenko (@GoncharenkoUa) February 14, 2025
Great speech by VP @JDVance!
— Elon Musk (@elonmusk) February 14, 2025
pic.twitter.com/d4xLY6Tk3g