Libanul vrea sa interzică filmul Barbie pentru ca "promovează homosexualitatea și transsexualitatea" și pune sub semnul întrebării necesitatea întemeierii unei familii”

10 Aug 2023
Libanul vrea sa interzică filmul Barbie pentru ca "promovează homosexualitatea și transsexualitatea" și pune sub semnul întrebării necesitatea întemeierii unei familii”

Producția de renume mondial a regizoarei Greta Gerwig a fost interzisă în cinematografele din Kuweit. În Liban, un ministru apropiat de Hezbollah a cerut, de asemenea, exilarea acestuia pentru „promovarea homosexualității”, scrie Le Courrier International.

Kuweit a anunțat interzicerea filmului Barbie pentru a proteja „etica publică și tradițiile sociale”, relatează, joi, 10 august, site-ul canalului Al-Jazeera„Un purtător de cuvânt al Ministerului Informației din Kuweit a declarat miercuri seara, 9 august, că filmul Warner Brothers, care a depășit 1 miliard de dolari la box office-ul global de la lansare, „promovează idei și convingeri străine de societatea și ordinea publică kuweitiană”,relatează presa din Qatar, citând agenția oficială de știri din Kuweit.

Titlul adaugă, de asemenea, că în Liban, un ministru a cerut să interzică filmul din cauza „promovării homosexualității”.

Nu este prima dată când una sau mai multe țări arabe, în special din Golf, au interzis filmele occidentale din motive legate de sexualitatea personajelor. În 2021, remake-ul filmului  West Side Story, care include un personaj transgender, a fost interzis în Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman și Qatar.

The Eternals, care îl prezintă pe primul super-erou gay, a suferit aceeași soartă. O scenă a arătat personajul principal sărutându-și soțul.

Campanie împotriva homosexualității

În Liban, unde în cele din urmă a fost proiectat filmul Eternals, ministrul Culturii, apropiat al partidului islamist pro-iranian Hezbollah, a anunțat miercuri că a cerut Ministerului de Interne libanez „să ia toate măsurile necesare pentru a interzice” proiecția Barbie în țară.

Filmul „promovează homosexualitatea și transsexualitatea […], susține respingerea tutelei de către un tată, subminează și ridiculizează rolul mamei și pune sub semnul întrebării necesitatea căsătoriei și a întemeierii unei familii”, a spus el, citat de Al-Jazeera.

Filmul urma să fie proiectat în cinematografele libaneze începând cu 31 august. Apelul de a-l interzice vine pe fundalul unei campanii acerbe anti-LGBTQ în Liban condusă de Hezbollah. O campanie care se întărește și în Irak , unde Comisia pentru Media și Comunicații a interzis, pe 9 august, utilizarea termenilor „homosexual” și „homosexualitate” „în toate platformele media și social media din țară”, sugerând înlocuirea acestora cu „deviere sexuala”, relatează  CBS News

Alte stiri din Externe

Ultima oră