Aproximativ 290 de persoane au fost ucise şi 500 rănite în atentatele sinucigaşe comise duminică de Paşte în Sri Lanka, potrivit unui nou bilanţ anunţat luni de poliţia locală şi citat de presa internațională.
Până acum, 24 de persoane au fost arestate în legătură cu acest val de atacuri, dar elementul interesant în această tragedie este faptul că atacurile nu au fost revendicate deocamdată.
Persoanele arestate, cetăţeni sri-lankezi, sunt interogate de Departamentul de investigaţii criminalistice, a precizat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Ruwan Gunasekara.
Interdicţia de deplasare impusă pe tot teritoriul insulei a fost ridicată luni dimineaţă.
Şcoli şi universităţi rămân închise, iar bursa de mărfuri şi-a suspendat activitatea până la noi ordine.
Pe măsură de ancheta a avansat, au apărut noi dovezi că cel puţin trei atentate au fost comise de atacatori sinucigaşi.
Autorităţile au localizat până acum o camionetă cu care se crede că ar fi fost transportaţi atacatorii, precum şi casa în care aceştia au stat, la periferia capitalei Colombo.
Duminică, în câteva ore, mai multe bombe au semănat moartea în patru hoteluri şi trei biserici, în timpul liturghiei de Paşte, în câteva locuri din insula situată în Asia de Sud, care nu a mai cunoscut o asemenea izbucnire de violenţă de la sfârşitul războiului civil în urmă cu zece ani.
Opt explozii în total au lovit duminică Sri Lanka. Câteva zeci de străini au fost ucişi în această ţară care atrage turiştii cu plajele sale idilice şi natura luxuriantă.
Numărul lor exact "este dificil de determinat. Aproximativ 37 (de străini) au murit, dintre care 11 au fost identificaţi. Unele dintre corpuri sunt mutilate şi greu de identificat", a declarat pentru AFP un responsabil al Afacerilor Externe.
Poliţia a anunţat luni că o bombă "artizanală" a fost găsită duminică noaptea pe un drum ce duce la terminalul principal al aeroportului Colombo şi că a fost dezamorsată cu succes de forţele aeriene srilankeze.
Aeroportul rămâne deschis în condiţii de înaltă securitate în urma atentatelor.
Aproximativ 1,2 milioane de catolici trăiesc în Sri Lanka, o ţară de 21 milioane de locuitori, unde creştinii reprezintă 7% din populaţie, în mare parte budistă (70%). Ţara numără de asemenea 12% hinduşi şi 10% musulmani.
Prim-ministrul Ranil Wickremesinghe a declarat că va cere sprijin din străinătate pentru a se afla dacă atacatorii au avut legături cu terorismul internaţional.
Exploziile au avut loc în timpul slujbelor oficiate de Paştele catolic în oraşele Negombo, Batticaloa şi Colombo, precum şi în cinci hoteluri de lux din capitală şi alte două localităţi.
Cel puţin 35 de cetăţeni străini se numără printre cei ucişi, iar alţi 19 sunt în continuare spitalizaţi.
Lideri din întreaga lume au condamnat exploziile survenite de Paştele catolic.
Arhiepiscopul de Colombo, Malcom Ranjit, a cerut duminică guvernului din Sri Lanka "să desfăşoare o anchetă solidă şi imparţială" şi "să îi pedepsească fără milă" pe cei vinovaţi, deoarece numai "animalele se pot comporta aşa".
Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, s-a declarat "îngrozit" şi "întristat" de seria de explozii produse în Sri Lanka duminică, de Paştele catolic, asigurând că Uniunea Europeană este "gata să-şi ofere sprijinul".
Ministerul Apărării din ţara insulară din Asia de sud a decretat duminică stare de asediu pentru 12 ore începând de la ora locală 18.00 (12.30 GMT).
Totodată, preşedinţia ţării a anunţat că reţelele sociale vor fi blocate temporar pentru a împiedica difuzarea de informaţii "incorecte şi false" legate de atentate.
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a precizat duminică faptul că opt copii români se aflau în oraşul Colombo, Sri Lanka, în momentul în care au avut loc exploziile, aceştia fiind duşi de autorităţile locale într-o unitate militară la periferia capitalei.
Opt elevi români, din clasele a X-a şi a XI-a, au plecat în cursul zilei de marţi, 16 aprilie, în Sri Lanka, unde se derulează un proiect internaţional la şcoala Visakha Vidyalaya din capitala Colombo. Copiii ar fi trebuit să revină acasă vineri, 25 aprilie.
Copiii români aflaţi în Sri Lanka sunt elevi ai Colegiului "Costache Negruzzi" din Iaşi şi au plecat în această ţară în cadrul unui schimb internaţional şi cultural, a declarat duminică, pentru AGERPRES, directorul instituţiei de învăţământ, Elvira Rotundu.
Totodată, membrii Celulei de criză instituite de Ministerul român al Afacerilor Externe au acordat asistenţă consulară membrilor a două familii de cetăţeni români aflaţi în vacanţă.
Până în prezent, autorităţile locale nu au notificat ambasada cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre victime.
Ambasada României la Colombo menţine situaţia în atenţie, fiind în contact cu cetăţenii români aflaţi pe spaţiu şi cu autorităţile locale, pentru acordarea de asistenţă consulară.