Lech Walesa: Chiar dacă Ucraina va câștiga războiul, în 10 ani vom avea un alt Putin

10 Iul 2022
Lech Walesa: Chiar dacă Ucraina va câștiga războiul, în 10 ani vom avea un alt Putin

Lech Walesa, fostul președinte al Poloniei, a fost invitatul special al postului LCI vineri, 8 iulie. Fostul lider al sindicatului Solidarnosc crede că lumea nu va fi în siguranță până când sistemul rus se va schimba.

Figură istorică în lupta împotriva URSS, Lech Walesa solicită Occidentului să meargă mai departe decât eliberarea Ucrainei. Potrivit acestuia, lumea nu va fi în siguranță atâta timp cât sistemul rus va fi același sau dacă nu va exista o revoltă a popoarelor aflate sub tutelă rusă care l-ar reduce „la 50 de milioane de locuitori” . Altfel, spune el, „vom vedea aparând un alt Putin în 10 ani ” 

Lech Walesa afirmă că securitatea mondială, dacă nu există o schimbare completă a regimului politic la Moscova, necesită dezmembrarea Rusiei de astăzi, care este imperială în ochii lui: „Sunt 60 de popoare care au fost anexate. Ar trebui să ridicăm acele popoare care au fost anexate. Fie schimbă sistemul politic al Rusiei, fie îl readuce la o populație de mai puțin de 50 de milioane de oameni”. 

Potrivit acestuia, Occidentul își exprimă și interese de putere, dar printr-un mod democratic și deci legitim: „Trebuie să înțelegem că Occidentul își dezvoltă puterea prin NATO, prin UE, prin extindere, dar o face prin mijloace democratice. Rusia o face prin violenţă, este o mafie care amenință lumea."

Pentru fostul președinte polonez, lumea este acum tăiată în două: „Sunt acum două sisteme: pe de o parte, democrațiile și NATO, care doresc să se extindă, dar prin mijloace democratice, prin solicitarea deciziilor popoarelor, pe cealaltă Rusia și China, care recurg la vechile metode de anexare”.

Lech Walesa crede că Occidentul a greșit crezând că Rusia va deveni inofensivă și că această eroare datează din anii Gorbaciov. "Ar fi trebuit să doborâm Rusia. Dar Gorbaciov a fost prea deștept. Ne-am spus atunci: "A fost Stalin, Brejnev, dar Gorbaciov este drăguț".  

Rusia a așteptat vremuri tulburi și acum vor să continue așa cum au făcut-o timp de secole și să continue să anexeze popoare în imperiul lor. A fost greșeala noastră atunci."

Alte stiri din Externe

Ultima oră