Intr-un interviu acordat cotidianului turc Hürriyet, publicat vineri, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Statele Unite și Rusia sunt „în pragul unui conflict militar direct”. O situație pe care el o pune pe seama „actualului președinte [Joe Biden] , care a împins spirala rusofobiei în Statele Unite până la capăt”, scrie Le Monde
„Nu avem nicio preferință. La acea vreme, administrația Trump adoptase cel mai mare număr de sancțiuni anti-ruse în comparație cu predecesorii săi ”, a adăugat el, întrebat despre alegerile prezidențiale americane. Pentru ministrul rus, „indiferent cine va câștiga alegerile, nu credem că linia anti-rusă a Statelor Unite se poate schimba” .
Nici adversari cu adevărat, nici foarte apropiați, Donald Trump și șeful statului rus, Vladimir Putin, mențin o relație deliberat ambiguă. Președintele rus a apreciat că relația sa cu Statele Unite va depinde de atitudinea acestora după alegeri, salutând în același timp „sinceritatea” candidatului republican pentru dorința sa de a instaura pacea în Ucraina.
Anglo-saxonii au "îngropat" negocierile de la Istanbul
Ochii lumii sunt ațintiți asupra războiului Rusia-Ucraina. Turcia afirmă în mod constant că este gata să intervină pentru o încetare a focului și soluționarea problemei. Ministrul rus de externe a făcut și declarații izbitoare pe această temă:
- „Apreciem eforturile Turciei de a rezolva criza din Ucraina.
- În primăvara lui 2022, partea turcă însăși a oferit o platformă pentru consultări cu reprezentanții Kievului la Istanbul și a contribuit la semnarea Acordului privind cerealele.
Negocierile de la Istanbul au fost „îngropate” de anglo-saxoni, care i-au interzis lui Vladimir Zelensky să încheie acorduri care să poată opri conflictul și să asigure echilibrul intereselor părților implicate.
- Rusia este deschisă la o soluție politică. Cu toate acestea, trebuie să vorbim nu despre o încetare temporară a focului, ci despre încheierea conflictului prin eliminarea cauzelor sale fundamentale. Acestea includ extinderea NATO spre est, crearea de amenințări la adresa intereselor vitale de securitate ale Rusiei și încălcările de către regimul de la Kiev a drepturilor rușilor și locuitorilor de limbă rusă din Ucraina.
- Pacea nu este în prezent în planurile adversarilor noștri.
- Răspunsul Ucrainei la inițiativa de pace prezentată de președintele Vladimir Putin în luna iunie a acestui an a fost că forțele armate ucrainene au invadat regiunea Kursk și au efectuat lovituri aeriene asupra țintelor din alte zone de frontieră.