Lansarea romanului lui Elizabeth Gilbert, autoarea cărții "Mănâncă, Roagă-te, Iubește", a fost anulată pentru că înfuriat cititorii ucraineni

13 Iun 2023
Lansarea romanului lui Elizabeth Gilbert, autoarea cărții "Mănâncă, Roagă-te, Iubește", a fost anulată pentru că înfuriat cititorii ucraineni

Fanii au criticat-o pentru că a programat lansarea noului sau roman - a carui actiune se petrece în Rusia - în februarie 2024, în aceeași lună cu cea de-a doua aniversare a invaziei ruse a Ucrainei, scrie Le Figaro

Lucrarea sa anterioară se vânduse în peste zece milioane de exemplare în întreaga lume, următoarea s-ar putea să nu vadă lumina zilei pentru o vreme. Romanciera Elizabeth Gilbert , autoarea bestsellerului "Eat, Pray, Love" ( Mănâncă, Roagă-te, Iubește) a anunțat că viitoarea ei carte nu va fi publicată așa cum era planificat în februarie 2024 din cauza reacțiilor negative și numeroase ale fanilor ucraineni, care i-au reproșat că a localizat intriga romanului său în Rusia.

Atacurile au început pe rețelele de socializare, după ce editorul romancierului a anunțat publicarea The Snow Forest ( Pădurea Inzăpezită ). Experiența detenției a făcut-o pe autoare să dorească să scrie despre un grup de oameni retrași din societate, în special pentru a rezista guvernului sovietic și a proteja natura. Acțiunea se petrece la începutul secolului  XX .

Legătura dintre data lansării cărții, în februarie 2024, locul unde are loc complotul acesteia și aniversarea începerii invaziei Ucrainei de către Rusia, nu a scăpat utilizatorilor de internet. „Este dedicat celei de-a doua aniversări a războiului genocid orchestrat de ruși din Ucraina?” , întreabă un utilizator sub tweet-ul care anunță publicarea cărții. Vreți să publicați o carte despre „spiritul mistic rusesc” în luna aniversară a invaziei ruse a Ucrainei? Ești atât de surdă?” , comentează altul.

„Un val masiv de comentarii negative”

Alte comentarii, postate pe platforma de recenzii a cărților Goodreads, și-au exprimat îngrijorarea. Printre cele 500 de comentarii postate, mulți utilizatori au spus că sunt ucraineni și s-au temut că acest nou roman ar oferi o viziune romantică asupra Rusiei, în timp ce țara este acuzată de crime de război .

O săptămână mai târziu, romanciera a anunțat pe rețelele sale de socializare să amâne publicarea cărții. 

„Am primit un val masiv de comentarii negative de la cititorii mei ucraineni, care erau foarte supărați, triști, dezamăgiți și îndurerați că am ales să-mi public cartea în acest moment”, explică ea într-un videoclip . 

Câteva secunde mai târziu, romanciera declară că anulează publicarea cărții sale. „Nu este momentul să fie publicată această carte”, explică ea, înainte de a anunța că va apela la alte proiecte. 

„Nu am vrut să rănesc pe nimeni”, se scuză ea, încă cu fața la cameră. În subtitrarea acestui videoclip, ea anunță că toate persoanele care au precomandat cartea sunt rambursate integral.

Alte stiri din Externe

Ultima oră