Relația lor a început prost, dar președinții american și francez, care se întâlnesc în această sâmbătă, sunt în general de acord pe majoritatea subiectelor, deși rămân diferențe de abordare, scrie Le Figaro
După comemorarea ofensivei de la Landing , Emmanuel Macron și Joe Biden vor vorbi despre alte câmpuri de luptă, cele de la Harkov și din Gaza. Președintele francez își salută omologul american pentru o vizită de stat. Cei doi bărbați vor discuta o serie de probleme legate de securitate, înainte de G7 din Italia , apoi de summitul NATO de la Washington, în iulie.
Statele Unite și Franța sunt aliniate pe majoritatea subiectelor, ceea ce nu împiedică diferențele. Dar cei doi lideri, se spune, au stabilit o relație de încredere consolidată de cooperarea lor de la invazia rusă a Ucrainei. Faptul că Joe Biden a acceptat o vizită de stat, singura din acest an, mărturisește relația lor bună, potrivit părții franceze.
Și totuși, au început foarte prost. Emmanuel Macron nu a apreciat deloc faptul că Statele Unite i-au torpilat contractul de vânzare de submarine către Australia în 2021. Canberra s-a retras după ce a negociat achiziția submarinelor nucleare americane. Ceea ce a declanșat o criză diplomatică. Parisul și-a rechemat ambasadorul la Washington, ceva fără precedent în istoria celor două țări. Un an mai târziu, ca un gest de liniște, Joe Biden și-a invitat omologul său francez la Casa Albă pentru o cină de stat.
Gestionarea escaladării împotriva Rusiei
De atunci, cei doi au remediat lucrurile, chiar dacă președintele american l-a confundat recent pe Emmanuel Macron cu François Mitterrand într-una dintre gafele lui obișnuite! „Relațiile au revenit pe o bază mai senină. Biden și Macron au în general obiective similare, chiar dacă există diferențe în ceea ce privește modul de realizare a acestora” , rezumă Mathieu Droin, cercetător la Centrul de Studii Strategice și Internaționale, un think tank.
Ucraina, asupra căreia președintele francez apără poziții mai îndrăznețe, va fi evident în centrul întâlnirii. Cei doi șefi de stat vor discuta în special despre finanțarea efortului de război. Statele Unite promovează un plan care ar folosi dobânda câștigată de activele rusești înghețate în băncile de peste mări pentru a-și asigura un împrumut care ar finanța cheltuielile militare. Potrivit ziarului Politico, Macron este singurul șef de stat G7 care nu a acceptat-o. Franța este în favoarea emiterii de obligațiuni europene de apărare.
„Diferenta majora este gestionarea escaladarii conflictului” , crede Mathieu Droin. Statele Unite, după ce au fost vârful de lance a sprijinului pentru Kiev la începutul războiului, au adoptat o atitudine mai rezervată, respingând îndelung loviturile pe pământ rusesc cu arme americane sau intrarea Ucrainei în NATO de teama unei escalade. Emmanuel Macron, la rândul său, a profitat de ocazie pentru a se prezenta ca lider european. El și-a înăsprit tonul față de Moscova, a dat undă verde loviturilor împotriva țintelor militare din Rusia, iar acum vorbește despre trimiterea de instructori în Ucraina. Inițiative care merg mai departe decât cele recomandate de Washington și pot fi surse de fricțiuni . Joe Biden a făcut cunoscut că este ostil trimiterii de trupe.
În schimb, președintele francez este mai moderat cu privire la China, un alt subiect major de discuție. Americanii fac presiuni ca europenii să adopte o atitudine mai dură față de Beijing, în privința sprijinului acordat Moscovei în Ucraina și a practicilor sale comerciale. „ Ei vor să spună Chinei : „Dacă nu încetați să susțineți Rusia, vom lua măsuri economice împotriva voastră”, a declarat Liana Fix, de la Consiliul pentru Relații Externe, la o conferință. Cu toate acestea, europenii sunt reticenți în a înstrăina acest important partener comercial.
„Autonomie strategică ” europeană a lui Macron
Vizita de stat va fi, de asemenea, o oportunitate pentru Emmanuel Macron „ de a obține sprijinul lui Biden pentru o apărare europeană puternică și o cooperare instituțională mai strânsă între Uniunea Europeană și NATO” , scrie Léonie Allard, de la Consiliul Atlantic, un alt cerc de reflecție. Francezul militează pentru ca Europa să-și reducă dependența de Statele Unite în materie de securitate, ceea ce el numește „autonomie strategică” , o necesitate pentru el, mai ales dacă Donald Trump este reales.
Dar cel mai mare subiect de tensiune rămâne Actul de reducere a inflației (IRA), planul administrației americane care acordă subvenții de miliarde de dolari în special producătorilor de vehicule electrice, cu condiția ca acestea să fie fabricate în Statele Unite. Parisul denunță acest protecționism și se teme, ca și alte țări europene, că secțiuni întregi ale economiei sale se vor reloca peste Atlantic. Washingtonul a fost de acord cu unele concesii. În cele din urmă, potrivit lui John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, cei doi presedinti ar trebui să discute despre „cooperarea franco-americană pentru a se asigura că Jocurile Olimpice de vară sunt în siguranță ”.
Această vizită surprinzător de lungă a președintelui american - a petrecut în total cinci zile în Franța - vine exact la momentul potrivit pentru Emmanuel Macron. El speră astfel să-și mărească ratingul de popularitate în ajunul alegerilor europene de duminică. Cât despre Joe Biden, în plină campanie electorală, mizează și el pe această călătorie pentru a-și evidenția statura de lider internațional și a obține un impuls în sondaje.