La Kiev a avut loc primul Marș al Mândriei de la invazia rusă

17 Iun 2024
La Kiev a avut loc primul Marș al Mândriei de la invazia rusă

Câteva sute de oameni s-au adunat duminică la Kiev pentru primul Marș al Mândriei de la invazia rusă, sub protecția grea a poliției din cauza războiului și a grupărilor naționaliste. La scurt timp după ce marșul a fost dispersat, activiștii naționaliști au protestat defilând prin capitala Ucrainei, strigând insulte homofobe, scrie Le Monde

Din motive de securitate, locația și ora de plecare a demonstrației nu au fost dezvăluite decât duminică dimineață. În total, aproximativ cinci sute de oameni au fost numărați în acest marș în mare parte static într-un perimetru închis, scandând „Armează Ucraina acum!” » sau „Uniți spre victorie!” ".

Printre manifestanți au fost mulți care au cerut autorizarea oficială în țară a parteneriatelor civile între persoane de același sex. Lipsa unui cadru legal pentru cuplurile de același sex înseamnă că partenerii soldaților LGBTQ+ uciși sau răniți ar putea să nu fie informați despre ceea ce li s-a întâmplat.

La marș au participat și mai mulți diplomați. Ambasadorul Danemarcei, Ole Egberg Mikkelsen, a remarcat că una dintre condițiile pentru aderarea la Uniunea Europeană necesită protecția minorităților, scrie South China

O majoritate covârșitoare a ucrainenilor doresc să adere la UE, sondajele fiind în jurul a 80% pentru.

Dar ideea apartenenței la UE, precum și a căsătoriei între persoane de același sex a stârnit furia contra-manifestanților.

La scurt timp după ce marșul a fost dispersat, activiștii naționaliști au protestat defilând prin capitala Ucrainei, strigând insulte homofobe. 

Poliția i-a escortat prin cartier, în timp ce strigau sloganuri împotriva Rusiei și amenințări cu moartea împotriva homosexualilor.

Unul dintre organizatorii marșului, care stătea lângă un bărbat care poartă o zvastica pe șapcă, a negat că amenințările cu moartea sunt homofobe.

Iar Oleksandr Timoșenko, în vârstă de 21 de ani, din grupul de tineri din Sectorul Dreaptă, a spus că protestează „nu împotriva homosexualilor”, ci împotriva mișcării LGBTQ care „luptează pentru drepturi speciale”.

„Toate țările din Europa de Est, și în special statele post-sovietice, sunt foarte caracterizate de conservatorism și tradiție. Ucraina nu face excepție”, a spus el.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră