La Forumul pentru Pace de la Paris mai mulți lideri fac apel la negocieri pentru încheierea războiului din Ucraina

11 Noi 2022
La Forumul pentru Pace de la Paris mai mulți lideri fac apel la negocieri pentru încheierea războiului din Ucraina

Presedintele francez Emmanuel Macron a discutat vineri despre războiul din Ucraina cu liderii țărilor din Sud în cadrul Forumului pentru pace care se desfășoară la Paris,, scrie Le Monde.

Liderii țărilor din Sud au cerut menținerea "negocierilor” între Kiev și Moscova pentru a pune capăt conflictului, ale cărui consecințe afectează întreaga lume.

„Acest război declanșează foametea” în „emisfera sudică” și, prin urmare, „nu este [doar] un război al țărilor din Nord”, a afirmat în special președintele argentinian, Alberto Fernandez, în cadrul acestei dezbateri. Fernandez a cerut astfel deschiderea unei „negocieri pentru realizarea păcii” , asigurând că America Latină va fi „în jurul mesei” .

Omologul său din Guineea-Bissau, Umaro Sissoco Embalo, care prezidează în prezent Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), a deplâns că „pentru comunitatea internațională, singurul lucru [pe] pe ordinea de zi” este „conflictul dintre Ucraina și Rusia” , în timp ce există mai multe războaie pe continentul african.

"Am impresia că, dacă ar exista un dialog serios, războiul s-ar putea termina foarte repede", a adăugat el, presând pentru deschiderea discuţiilor între Kiev şi Moscova.

Președintele francez a menținut de luni de zile o o atitudine aparte în tabăra occidentală, vorbind despre nevoia de a obține în cele din urmă „o pace” negociată între ucraineni și ruși, pace pe care Kievul o refuză.

Potrivit acestuia, acest lucru trebuie făcut „când poporul ucrainean și liderii săi au decis, în termenii hotărâți de ei” .

Alte stiri din Externe

Ultima oră