Jurnalismul nu este singura motivație din spatele prezenței comentatorilor străini la talk-show-uri italiene. „O operațiune de dezinformare organizată și concepută în amonte de oamenii guvernului rus”. Aceasta este suspiciunea Copasir, Comisia parlamentară pentru securitatea Republicii Italiene, care a programat o serie de audieri în zilele următoare: Mario Parente, directorul Aisi (Agenția de informatii pentru securitatea internă). Carlo Fuortes, CEO-ul Rai si președintele Agcom, Giacomo Lasorella, scrie La Repubblica
Suspiciunea nu se naște întâmplător, ci dintr-o serie de împrejurări apărute în timpul ultimelor audieri. Există certitudinea că unii dintre comentatorii străini chemați de talk-show-urile italiene se află pe statul de plată al guvernului lui Putin. Este cazul Nadanei Fridirkhson, o prezență obișnuită în unele emisiuni italiene, care lucrează la televiziunea Ministerului rus al Apărării. Dar același tip de informații au venit de la serviciile italliene pentru cel puțin alte trei persoane.
După cum s-a explicat în timpul întâlnirilor Copasir, întrebarea nu se pune despre nevoia unei dezbateri dar se referă la problema delicată a propagandei. Punctul de plecare sunt cuvintele lui Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru politicile de securitate.
Russia Today si agenția Sputnik au fost interzise pentru ca sunt „arme în ecosistemul de manipulare al Kremlinului”, care „bombardează mințile și spiritele: informația fiind combustibilul democrației. Dacă informația este de proastă calitate, democrația este și ea de proastă calitate”. „Deci, dacă s-a decis închiderea Russia Today și Sputnik”, a motivat o sursă a informațiilor noastre, „pentru o chestiune de securitate națională, de ce permitem altor persoane plătite de la Moscova să aducă aceleași concepte la televizorul nostru?”.
Terenul este alunecos. Pentru că, evident, este implicată libertatea de informare, intenția este acum să se procedeze pas cu pas. Deocamdată va fi audiată doar conducerea televiziunii publice pentru a înțelege cealaltă față a monedei. Pentru că, dacă pe de o parte Moscova decide mesajul și confruntările, de cealaltă parte sunt cei care aleg și invită liderii de opinie. Ei bine, există o listă? Există cineva, poate în ambasadă, care oferă contacte? Autorii programelor individuale se mișcă independent sau există o direcție? O împrejurare, de fapt, care nu a scăpat atentiei: pe 1 mai, două interviuri au fost în Italia în același timp în prime time. Cel al ministrului rus de externe, Serghei Lavrov (Rete 4) și cel jurnalistului prieten al lui Putin Vladimir Soloviev (La 7). Două voci oficiale ale lui Putin, ambele sub sancțiuni ale Italiei și ale UE.
"Il Cremlino paga gli opinionisti nei talk show italiani", allarme dei Servizi. Così la propaganda russa entra nella nostra tv [di Tommaso Ciriaco, Giuliano Foschini] https://t.co/7lecUSr5Ub
— Repubblica (@repubblica) May 9, 2022