Kremlin: Boris Johnson a mințit cu privire la amenințările lui Vladimir Putin la adresa Marii Britanii

30 Ian 2023
Kremlin: Boris Johnson a mințit cu privire la amenințările lui Vladimir Putin la adresa Marii Britanii

Kremlinul îl acuză pe Boris Johnson că a mințit atunci când susține, într-un documentar BBC în trei părți , că președintele rus Vladimir Putin l-a „amenințat” menționând o lansare de „rachetă” cu puțin timp înainte de ofensiva din Ucraina, scrie Le Monde.

„Ceea ce a spus domnul Johnson a fost o minciună. Este fie o minciună deliberată, dar atunci cu ce scop? Fie este o minciună neintenționată, în măsura în care nu a înțeles ce îi spunea președintele Putin”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Nu a existat nicio amenințare cu rachete. Vorbind despre provocările pentru securitatea Rusiei, președintele Putin a remarcat că, în cazul intrării Ucrainei în NATO - și a posibilității desfășurării de rachete Alianței sau a rachetelor americane la granițele noastre - asta ar însemna că o rachetă ar putea ajunge la Moscova în câteva minute”, a explicat Peskov.

„Dacă acest pasaj a fost interpretat greșit, atunci este o situație foarte jenantă”, a continuat el.

În acest documentar, al cărui prim episod este difuzat luni seară pe BBC2, fostul șef al guvernului britanic își povestește convorbirea „foarte lungă” și „extraordinară” cu președintele rus după vizita la Kiev la începutul lunii februarie.

La acel moment, Vladimir Putin continua să susțină că nu avea nicio intenție să-și invadeze vecinul ucrainean, în ciuda afluxului masiv de soldați ruși în regiunile de graniță.

Boris Johnson spune că l-a avertizat pe președintele rus de sancțiunile dure pe care le-ar lua occidentalii dacă ar merge pe această cale.

„El a spus: „Boris, spui că Ucraina nu va intra în NATO în curând. (...) Ce vrei să spui prin nu curând?” spune Boris Johnson.

„Ei bine, ea nu se va alătura NATO în viitorul apropiat, știți foarte bine asta”, continuă fostul lider britanic, un susținător al ucrainenilor.

„La un moment dat m-a cam amenințat și a spus: „Boris, nu vreau să te rănesc, dar cu o rachetă ar dura un minut” sau ceva de genul ăsta”, continuă Boris Johnson. „Cred că, din tonul foarte relaxat pe care l-a luat, detașarea pe care părea să o aibă, se juca cu încercările mele de a-l determina să negocieze”, adaugă fostul lider britanic, care a părăsit Downing Street la începutul lunii septembrie, după o succesiune de scandaluri.

În documentar, președintele ucrainean Volodimir Zelenski povestește cum s-a înfuriat pe atitudinea occidentalilor de atunci:

„Dacă știi că mâine Rusia va invada Ucraina, de ce nu-mi dai ceva să-l oprim astăzi? Dacă nu poți, atunci oprește-o singur. »

Alte stiri din Externe

Ultima oră