Kevin McCarthy, liderul Camerei Republicanilor din Camera Reprezentanților SUA, refuză invitația lui Zelensky la Kiev

09 Mar 2023
Kevin McCarthy, liderul Camerei Republicanilor din Camera Reprezentanților SUA, refuză invitația lui Zelensky la Kiev

Într-un moment în care în rândul conservatorilor americani încep să se amplifice protestele pentru ajutorul acordat Ucrainei, Volodymyr Zelensky îl invită pe republicanul Kevin McCarthy, liderul Camerei Reprezentanților din Congresul Statelor Unite, să meargă la Kiev, scrie Le Monde.

„Domnul McCarthy trebuie să vină aici pentru a vedea cum lucrăm, ce se întâmplă, ce a făcut războiul, cu ce luptă oamenii acum și cu cine se luptă. Și numai după aceea, decideți-vă ”, a spus Zelensky într-un extras dintr-un interviu pentru CNN, care a fost difuzat miercuri seara. „Cred că McCarthy nu a vizitat niciodată Kievul sau Ucraina și cred că asta l-ar putea ajuta”, a adăugat președintele ucrainean.

În fruntea noii majorități republicane din Cameră, Kevin McCarthy este, ca atare, a treia personalitate importantă din politica americană, după președinte și vicepreședinte.

Dar șeful republican al Camerei Reprezentanților, ales în ianuarie, a declarat pentru CNN că nu trebuie să meargă în Ucraina pentru a înțelege situația. În poziția sa, el poate împiedica programul masiv de ajutor al președintelui Joe Biden pentru ca Ucraina să lupte împotriva Rusiei.

De când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu mai bine de un an, Statele Unite au oferit ajutor militar, economic și umanitar de aproape 100 de miliarde de dolari.

Democrata Nancy Pelosi, care l-a precedat pe McCarthy în această funcție, a călătorit la Kiev în mai 2022 pentru a-și arăta sprijinul pentru Ucraina. Deși nu se opune sprijinului SUA pentru Ucraina, McCarthy a spus în mod repetat că Congresul nu ar trebui să semneze „cecuri în alb” fără un control atent.

O minoritate considerabilă de republicani din Congres și-a exprimat însă opoziția față de ajutorul militar și financiar acordat Ucrainei.

„Poziția mea a fost întotdeauna aceea că nu voi semna un cec în alb. Nu trebuie să merg în Ucraina pentru a-mi da seama dacă este un cec în alb sau nu”, a asigurat domnul McCarthy la CNN.

Alte stiri din Externe

Ultima oră